Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Kotleciki jaglane
SKŁADNIKI:
- kasza jaglana 100 g
- natka koperku
- cukinia 1szt.
- bułka tarta
- jajko 1 szt.
- trochę mąki do obtoczenia kotletów i dodania do kaszy w razie jak się nie będzie kleić
- jogurt naturalny 50 ml
SPOSÓB WYKONANIA:
Kaszę należy zagotować i odlać pierwszą mętną wodę. Następnie zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości uważając, by jej nie przypalić. Do kaszy dajemy jajko, sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie łączymy i formujemy kotleciki o grubości około 1 cm. Kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Smażymy na oleju. Solimy do smaku.
Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę i sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku.