Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Placek po zbójnicku (wersja wegetariańska) z konfiturą borowikową i grillowanym oscypkiem

SKŁADNIKI (na 3-4 osoby)
- 400 g obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 biała cebula
- olej do smażenia
- 1 szt. czosnku niedźwiedziego
- 200 g borowika (mrożony lub świeży)
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 doniczka świeżego tymianku
- 100 g miodu
- 4 oscypki
- 1 opakowanie (do 200 ml) śmietany gęstej
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
SPOSÓB WYKONANIA
Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach. Odcisnąć wodę. Pozostawić skrobię z dna i dodać do startych ziemniaków. Pół cebuli pokroić w kostkę lub zetrzeć. Dodać tymianek i rozmaryn. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju. Po minucie z każdej strony.
Borowiki kroimy i przesmażamy je razem z pokrojoną drugą połową cebuli. Dodajemy miód, tymianek, czosnek i do smaku trochę cukru. Wlewamy passatę i mieszamy. Tak oto powstałą konfiturę borowikową należy podawać z plackami.
Na koniec grillujemy oscypka na patelni. Podajemy z kwaśną śmietaną i dekorujemy pietruszką.
Smacznego!
Autor: Michał Markowicz i Krystian Markowicz