Pierogi, zawijasy i barszcz – to tylko część potraw z grzybami, które biorą udział w konkursie „Zagnańskie grzybobranie”, organizowanym nad zalewem w Kaniowie. Dania zostały przygotowane przez dziewięć kół gospodyń wiejskich.
Maria Niciejewska z koła „Bartkowe Baby” w Zagnańsku informuje, że panie przygotowały żurek z borowikami.
– Nie ma tu żadnych sztucznych składników. Wszystko przygotowujemy same. Barszcz jest na zakwasie. Jest tam imbir i bardzo dużo ziół, w tym gałka muszkatołowa, kmin rzymski i tymianek, który podkręca smak grzybów – mówi.
Ewa Kitel z koła „Tumlinianie” informuje, że jej zespół na konkurs przygotował pierogi z grzybami.
– Były okraszone cebulą z gąskami, czyli inaczej kurkami. Do tego był barszcz grzybowy z całymi grzybami, niesuszonymi – mówi.
Wójt Zagnańska Wojciech Ślefarski podkreśla, że poziom zmagań jest bardzo wysoki.
– Wszystko jest przepyszne i pięknie podane. Mam nadzieję, że komisja dojdzie do kompromisu i wybierze tę najlepszą potrawę – mówi wójt.
Mieszkańcy gminy Zagnańsk podkreślają, że takie spotkania trzeba organizować jak najczęściej.
– Bardzo dobrze, że pogoda dopisała. To miejsce, w którym integrują się ludzie. Można zjeść pyszne dania. My wybrałyśmy pierogi z grzybami i był to trafny wybór – mówią Jadwiga i Bogusława.
– To spotkanie dla całych rodzin – podkreśla wicemarszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik.
– Mogą spędzić ciekawie czas i przy okazji spotkać sąsiadów. Warto wykorzystać ten czas na wspólne rozmowy i zabawę, ponieważ w dzisiejszych dobie mamy na to mało czasu – mówi wicemarszałek.
Jak podkreśla starosta kielecki Mirosław Gębski – cieszy go fakt, że w spotkaniu bierze udział tak dużo osób.
– Mamy nadzieję, że pogoda dopisze i przyjdzie jeszcze więcej osób. Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie – dodaje starosta.
O 22.30 rozpocznie się dyskoteka pod gwiazdami. Impreza potrwa do godz. 1.00 w nocy.