Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Kalmary faszerowane krewetkami w białym winie
Składniki: (4 porcje):
- Kalmary tuby 12 szt.
 - Chleb tostowy 3 kromki
 - Bagietka
 - Pomidory 2 szt.
 - Masło 100 gr.
 - Olej
 - Czosnek 1-2 ząbki
 - Cebula 1 szt.
 - Papryczka chili 1 szt.
 - Krewetki lub filet z ryby (dorsz lub łosoś)
 - Tymianek
 - Natka pietruszki
 - Białe wytrawne wino
 - Sól i pieprz
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Kalmary odmrażamy i czyścimy. Pomidory, chleb, krewetki i rybę kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski, łączymy z przyprawami (sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, czosnek) i delikatnie mieszamy. Tuby kalmarów napełniamy farszem i spinamy wykałaczkę, by się nie rozpadły w trakcie duszenia. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy faszerowane kalmary i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie przykrywamy kalmary i trzymamy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie podlewamy winem i dusimy kolejne 3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy zimne masło delikatnie mieszając tak, by sos się zagęścił. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką.
Smacznego!
 
 







 
 
