Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Ciasteczka czekoladowe na mące z pszenicy okrągłoziarnowej z żurawiną i płatkami owsianymi.
Składniki:
- Masło 0,14 kg
- Cukier puder 0.08 kg
- Cukier trzcinowy 0,09 kg
- Czekolada gorzka lub mleczna 0,1 kg
- Miód płynny najlepiej spadziowy lub gryczany 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
- Cukier waniliowy 1 łyżka
- Mąką z pszenicy okrągłoziarnowej 0, 2 kg
- Żurawina 0,05 kg
- Płatki owsiane 0,05 kg
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kakao 1 łyżka
SPOSÓB WYKONANIA:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na puch. Dodać jajko i miód, ucierać dalej. Następnie dodać rozkruszoną czekoladę i resztę sypkich składników. Mieszać do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto delikatnie schłodzić. Formować kulki i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto w trakcie formowania delikatnie się zagrzało trzeba je mocno schłodzić, bo ciastka się rozleją w trakcie pieczenia. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 12 min. Po upieczeniu może nam się wydać błędnie, że są jeszcze surowe. Dopiero jak ostygną stężeją.
Smacznego!