Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Delikatny herbaciany sorbet z ogórka, podany z polnymi kwiatami i truskawką
Składniki:
- Ogórki świeże 1 kg
- Limonka 1-2 sztuki
- Cukier
- Świeża mięta
- Zielona herbata
- Truskawki -kilka sztuk
- Kwiaty jadalne do ozdoby
SPOSÓB WYKONANIA:
Ogórki, obieramy ze skórki, i wycinamy gniazda nasienne.
Wkładamy do blendera, wyciskamy sok, z limonki, i dwiema łyżeczkami cukru, dodajemy rozgniecione listki mięty i całość podlewamy czystą wodą.
Całość blendujemy na gładką masę.
Gdy wszystko mamy, gotowe przelewamy płyn przez sito.
Ogórkową masę mieszamy z wcześniej zaparzoną zieloną herbatą.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Sorbet wlewamy do miseczki, i przystrajamy, świeżymi polnymi kwiatami, i truskawkami.
(Ze względu na tolerancje alergiczne, kwiaty możemy zastąpić czym kolwiek innym
Smacznego!