Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Kaszanka z wątróbką i tatar wołowy
Tatar wołowy
Składniki: (4 porcje)
Polędwica wołowa 400 gram
Cebula 40 gram
Korniszony 40 gram
Borowiki marynowane 40 gram
Kapary 40 gram
Musztarda 1 duża łyżka
Żółtka 4 sztuki
Olej 2-3 łyżki
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
Polędwicę czyścimy i drobno siekamy. Korniszony, cebulę, borowiki i kapary kroimy w drobną kostkę. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę, olej, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Serwujemy z żółtkiem.
Kaszanka z wątróbką
Składniki: (4 porcje)
Kaszanka jęczmienna 0,5 kg
Wątróbka drobiowa 150 gram
Słonina 100 gram
Cebula prażona (do smaku)
Boczek w plastrach -300 gram
Bagietka
Sposób wykonania:
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i nadal smażymy. Wątróbką czyścimy i dodajemy do cebuli ze słoniną . Podsmażamy przez 2-3 minuty. Kaszankę kroimy w plastry i przekładamy na patelnię. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni podsmażamy boczek, gdy jest gotowy zdejmujemy z patelni. Bagietkę kroimy i podsmażamy na tłuszczu, który został nam po boczku.
Kaszankę podajemy na grzance , wierzch dekorujemy plastrem boczku.
Smacznego!