Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Szynka w sosie z puree
Składniki:
Szynka wieprzowa 1 kg
Ziemniaki 1 kg
Serek kanapkowy 250 g
Cebulka szalotka
Szczypiorek
Masło 2-3 łyżeczki
Ziele angielskie
Liście laurowe
Olej 2-3 łyżki
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
Szynkę czyścimy, kroimy na plastry i lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim szynkę. Mięso przesmażamy na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia, podlewamy wodą , dodajemy przyprawy i dusimy aż mięso będzie miękkie.
Ziemniaki gotujemy a następnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy serek, masło, posiekaną cebulkę i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!