Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Gołąbki z kaszy w liściach buraka ćwikłowego
Składniki: (4 porcje)
Kasza gryczana 1 szklanka
Mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
Ziemniaki 2 sztuki
Ocet
Masło
Olej 2-3 łyżki
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, następnie zdejmujemy z ognia. Garnek z kaszą owijamy ręcznikiem, szczelnie przykrywamy kocem i w ten sposób zaparzamy kaszę przez 40-50 minut. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy jeszcze około 10 minut. Do mięsa dodajemy kaszę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Liście buraka myjemy i każdy z osobna parzymy we wrzątku (wystarczy jedynie liście zanurzyć w wodzie na 2-3 sekundy). Gotowy farsz umieszczamy na sparzonych liściach i zawijamy tak samo jak klasyczne gołąbki.
Na patelni roztapiamy masło, umieszczamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!