Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Makaron strozzapretti z mascarpone
Składniki: (4 porcje)
Makaron strozzapretti 400 g
Kiełbasa chorizo 100 g
Ser mascarpone 200 g
Czosnek 1 ząbek
Papryka chilli 10 g
Rucola 50 g
Ser parmezan 50 g
Masło klarowane 50 g
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i chilli. Chwilę podsmażamy. Chorizo kroimy w paski i dodajemy na patelnię. Smażymy około 1-2 minut. Dodajemy mascarpone i czekamy aż ładnie się rozpuści, następnie dodajemy makaron i wszystko mieszamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy umytą rukolę i wszystko delikatnie mieszamy.
Smacznego!