niedziela, 25 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Szarpana nie wieprzowina z mango- jalapeno w kukurydzianym tacos

Magdalena Sitek
2023-08-18 23:46
A A

Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce

Szarpana nie wieprzowina z mango- jalapeno w  kukurydzianym tacos

Składniki: (4 porcje)

Hempeat Pulled pork z konopią ok. 320 g
Taco shells 6 szt.
Mango z jalapeno zmiksowane 100 g
Majonez roślinny 100 g
Bok choi 2 szt.
Warzywa azjatyckie mix – 400 g (mogą być mrożone lub świeże)
Sól i pieprz do smaku
Roślinny cheddar tarty – 100 g
Dodatkowo: dymka grubo krojona do dekoracji, pokrojona w julliene mango i posiekana kolendra do dekoracji

Sposób wykonania:

Pulled Pork zamarynować w sosie mango i odstawić na bok do połączenia składników. Dodać posiekaną kolendrę i wszystko wymieszać na jednolitą konsystencję. Bok choi zblanszować i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Na patelni smażymy przygotowany zamarynowany Puled. Chwilę obsmażamy i dodajemy zamrożone lub zblanszowane świeże warzywa azjatyckie. Krótko smażymy na mocnym ogniu.

Sposób podania: łódeczki taco shells wykładamy na talerz do środka wkładamy wyporcjowaną bok choi, następnie kładziemy gotowy gorący pulled pork i posypujemy Violife tartyu o smaku Epic Cheddara.

Smacznego!

Pulled Pork (bułeczki bao/ sos hoi sin/ dymka

Składniki: (6 porcji)

Pulled pork Hempeat 0,3 kg
Bułeczki bao 6 szt.
Olej sezamowy lub sezam prażony
Czosnek 2 ząbki
Sos hoi sin 0,15 l
Kiełki fasoli mung 0,1 kg
Sól, imbir i pieprz do smaku
Warzywa chińskie mix mrożone 0,3 kg

Dodatkowo: orzechy arachidowe siekane, kompresowane grzybki shimeji (oliwa, ocet winny, syrop z agawy,  sezam, sól)

Przygotowanie: Pulled Pork wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 C na 5-6 min aż kawałki się zarumienią. Sos hoi sin łączymy z olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem oraz siekanym czosnkiem. Pulled pork mieszamy z marynatą i dodajemy warzywa, wszystko chwilę podsmażamy, aby warzywa były chrupiące. Siekamy grubo szczypior, bułeczki bao faszerujemy pulled porkiem, wstawiamy do piekarnika z funkcją parowania na 100 C (6 min). Bułeczki dekorujemy szczypiorem i kiełkami fasoli mung. Przed podaniem posypujemy siekanymi orzechami i grzybkami shi may. Dodatkowo wierzchnią część bułeczek możemy posmarować sosem (majonez  roślinny z aromatem wędzonym).

Jak Burger z bułką brioche i pikantnym sosem

Składniki (10 porcji):

20 szt. mini burgerów z konopii
10 szt. bułek brioche
10 plastrów sera roślinnego o smaku cheddara
0,1 kg kompresowanej kalarepy
1 szt. czerwonej kapusty a’la colesław
świeża sałata

Wykonanie:

Plastry kalarepy skompresuj z czerwonym octem winnym, syropem z agawy, nacią pietruszki, odrobiną oliwy i soli. Bułki przekrój na pół i delikatnie opiecz. Burgery zgrilluj, a następnie zapiecz z plastrami sera roślinnego o smaku cheddara. Bułki posmaruj sosem, ułóż sałaty, zgrillowanego burgera z Violifem, skompresowaną kalarepę i sałatkę a’la colesław z czerwonej kapusty i posmaruj sosem wierzchnią część bułki.

Sos majonezowy z papryką Carolina

Składniki (10 porcji):

300 g majonezu roślinnego
25 g sosu paprykowego Carolina (może być marynowane jalapeno)
1 szt. limonki
12 g kolendry świeżej
sól do smaku

Wykonanie:

Limonkę umyj i osusz, następnie otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Kolendrę pokrój drobno ostrym nożem. W naczyniu połącz Vega majo, sos paprykowy Carolina, dodaj wyciśnięty sok i skórkę otartą z limonki, pokrojoną kolendrę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Coleslaw z czerwonej kapusty

Składniki (10 porcji):

1 kg kapusty czerwonej
0,015 kg soli
0,03 kg cukru
0,3 kg marchwi
0,1 kg cebuli
1 szt. granatu
0,03 kg chrzanu tartego
0,04 l octu ryżowego
0,02 kg natki pietruszki
0,2 kg majonezu roślinnego
do smaku pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Kapustę cienko poszatkuj, dodaj sól i cukier, wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny. W razie konieczności przełóż na sito i odsącz powstały sok. Marchew pokrój w julienne lub zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Z granatu wyjmij nasiona. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj chrzan, ocet, małe gałązki pietruszki i majonez. Ponownie wymieszaj i dopraw do smaku.

Wykonanie: Robert Kopacz
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce

MATEJKOWSKIE PONIEDZIAŁKI

BILARDOWE WTORKI Z RADIEM KIELCE

TAJEMNICE BIBLIOTEK

CZWARTEK ODKRYWCÓW – MIKOŁAJ KOPERNIK

FILMOWE PIĄTKI


ZOOM NA WIEŚ

18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce18.08.2023. Radio Kielce. Wakacyjny przepis dnia / Fot. Aleksandra Kwaśniewska – Radio Kielce
Szarpana nie wieprzowina z mango- jalapeno w kukurydzianym tacosSzarpana nie wieprzowina z mango- jalapeno w kukurydzianym tacos
Tagi: wakacjeStacja wakacjewakacje 2023WAKACYJNY PRZEPIS DNIA
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.