Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Składniki: (10 porcji)
Panna cotta:
Roślinna śmietanka 15 proc. 0,35 l
Roślinny ser typu parmezan 0,06 kg
Agar 0,01 kg
Krokiety brokułowe:
Brokuł świeży 1 kg
Jaja 3 szt.
Bułka tarta 0,04 kg
Ser roślinny o smaku mozzarella 0,23 kg
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Sos z malin:
Maliny świeże 0,3 kg
Cukier 0,135 kg
Sposób wykonania:
Panna cotta:
• Zagotuj śmietankę 15 proc. z serem i agarem, wyłóż do formy silikonowej i wstaw do lodówki szokowej celem schłodzenia, aby wyjąć z formy.
Krokiety brokułowe:
• Brokuł umyj i gotuj przez 4-5 minut, a następnie wyjmij na durszlak. Kiedy ostygnie, odetnij dolną, twardą część, a górę umieść w blenderze robota kuchennego. Brokuł zmiksuj na nie do końca gładką masę na krokiety brokułowe. Masę brokułową przełóż do miski wraz z jajkiem, bułką, startym serem roślinnym o smaku mozzarella i hojnie dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
• Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj masę i włóż do foremek cukierniczych o średnicy 8 cm. Krokiety brokułowe piecz piecz w temperaturze 150 °C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
Chipsy z sera:
• Na wyłożoną pergaminem blachę wysyp ser i upiecz w piecu przez około 17 minut w temperaturze 120 °C. Wystudź i połam.
Sos z malin:
• Maliny zmiksuj w malakserze. Wymieszaj je z cukrem na patelni i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
• Następnie zredukuj ogień do małego i gotuj sos przez około 10 minut, aż maliny puszczą sok, a całość zgęstnieje. Przetrzyj przez drobne sitko.
Smacznego!