Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Składniki: (4 porcje)
0,5 kg ziaren orkiszu
0,7 kg ziemniaków
0,4 kg marchwi
0,25 kg selera
0,3 kg pomidorów bez skóry lub rozdrobnionych z puszki
0,4 kg czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 szt. liścia laurowego
4 ziarna ziela angielskiego
sól / pieprz
Sposób wykonania:
Orkisz przepłukać zimną wodą. Następnie zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok. 3-4 godziny. Po upływie tego czasu gotować w osolonej wodzie na bardzo wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę do jej zmięknięcia.
Ziemniaki, seler, pomidor, cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew w plastry. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć delikatnie cebulę wraz liściem i zielem angielskim. Następnie dodać seler, ziemniaki, marchew i smażyć ok 3-5 min. Po upływie tego czasu dodać pomidory i smażyć dalej przez ok. 5 min. Zalać wodą i gotować. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć dodać ugotowany orkisz wraz z wodą w której się gotował oraz fasolę z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do chwili ugotowania ziemniaków. W razie konieczności uzupełnić zupę wodą. Jest ona dość syta i gęsta.
Smacznego!