Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Fitka kazimierska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. świętokrzyskim- Lista Ministerstwa Rolnictwa. Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami (marchew, pietruszka) pokrojonymi w kostkę. Ponadto w zupie znajdują się drobno pokrojona podsmażona cebula, skwarki ze słoniny, kasza jęczmienna, niewielka ilość przecieru pomidorowego oraz podpalanka (zasmażka).
Składniki: (4 porcje)
Słonina 300 g
Cebula 2 szt.
Kasza jęczmienna 200 g
Marchewka 2 szt.
Pietruszka 2 szt.
Seler 1 nieduży
Pomidory 2-3 szt.
Ziemniaki 1 kg
Wywar rosołowy 2 litry
Sól
Pieprz
Sposób wykonania:
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy z niej skwarki. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do skwarków, chwilę razem smażymy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do skwarków z cebulą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Do całości wsypujemy kaszę jęczmienną, wszystko zalewamy bulionem i całość gotujemy aż kasza będzie miękka. Tradycyjnie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego!