Program „Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2023” 2-3.09.2023 r.
2 września – sobota
ul. 1 Maja
10.00-18.00 Jarmark Norbertański.
11.00-14.00 Konferencja pt. „Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW, namiot przy ul. 1 Maja.
14.00-17.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy”.
Pokaz wyrobu serów – Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
Tężnia
12.00-18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi – Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
12.00-18.00 Strefa turystyczna – Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego. Event
regionalny „Świętokrzyskie w rytmie slow”.
(Promocja oferty turystyki wiejskiej/ slow tourism/ z udziałem kapsuły 5D- seanse filmowe co 15 minut dla 6 osób jednocześnie, degustacja produktów „made in świętokrzyskie”, oferta wydawnicza turystyki wiejskiej, itp.)
13.00-16.00 Warsztat rzemieślniczy „Małe owoce i warzywa z tkanin”.
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
12.00-12.40 Pokaz kulinarny – Bristol Busko ART & Medical SPA, Szef Kuchni Grzegorz Struski.
12.40-13.20 Pokazy artystyczne:
Studia Tańca i Ruchu Scenicznego MIMESIS.
13.20-14.00 Pokaz kulinarny – Hotel Słoneczny Zdrój Busko-Zdrój Medical Spa & Wellness, Szef Kuchni Hubert Haczyk.
14.00-15.00 Pokazy Taneczne Perfekta Dance.
15.20-16.00 Pokaz kulinarny – Hotel Polonia Park Medical Center & Spa Busko-Zdrój Szef Kuchni Hubert Misterkiewicz.
16.20-17.00 Pokaz kulinarny – Restauracja Autorska, Terma Słowacki Resort Medical SPA, Szef Kuchni Ryszard Białek.
17.00-18.00 Koncert Wiktora Kowalskiego.
18.00-19.30 Koncert Andrzeja Pisuli.
19.30-20.30 Biesiada z Kapelą Dobrej Woli
20.30-21.00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany”.
„Zasmakuj w regionie – siedem stołów”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Hotel Gromada Medical SPA, Bristol Busko ART & Medical SPA, Hotel Polonia Park Medical Center & Spa, Restauracja Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA, Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice.
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
3 września – niedziela
ul. 1 Maja
10.00-18.00 Jarmark Norbertański.
13.00-16.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy”.
Pokaz dla dzieci – Produkcja makaronów domowym sposobem z wykorzystaniem mąk z pradawnych odmian pszenicy, Agro-Apis Baćkowice.
Tężnia
12.00-18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi – Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
12.00-18.00 Pokazy kulinarne w plenerze dla dzieci i dorosłych pn. „Odkrywcy natury”.
17.30-18.30 Spektakl „Starościanka”.
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
11.00-11.40 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
12.00-13.00 Koncert „Kwintet Jerzego Cygana”.
13.20-14.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
14.20-15.20 Koncert „Andrzej i Przyjaciele”.
15.20-16.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
16.20-17.00 Pokaz kulinarny – Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
17.00-18.00 Biesiada z „Kapelą Dobrej Woli”.
„Zasmakuj w regionie – pięć stołów”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Bristol Busko ART & Medical SPA, Hotel Polonia Park Medical Center & Spa, Restauracja Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA.
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.