Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Pierogi „Gyoza”, z grzybami shimeji, śliwkową szarpaną kaczką, sosem sojowym i sezamem
Składniki
ciasto:
500 g mąki pszennej – typ 500
szczypta soli
220 ml gorącej wody
Farsz:
Dwie piersi z kaczki
Garść dobrego rodzaju śliwek
Pieprz
Sól
Przecier pomidorowy
Ocet
Woda
Grzyby shimeji
Sos sojowy
Biały sezam
Sposób wykonania:
Farsz:
Filety z kaczki wytapiany od strony skory, na zimnej patelni.
Po obsmażeniu skórę ściągamy, a tłuszczyk zlewamy do osobnej miski.
Następnie filety przekładamy do miski i zalewamy je przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, i resztą składników.
Całość rwiemy dłońmi na nie bardzo drobne kawałki.
Gdy wszystko mamy połączone ze sobą, delikatnie doprowadzamy do wżenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Mąkę rozsypujemy na stolnicy i miską wygniatamy mały dołek.
Dodajemy sól, wodę i wszystko zaczynamy zagniatać w taki sposób, aż powstanie nam lekkie i sprężyste ciasto.
Następnie zagniecione ciasto, przykrywamy lnianą ścierką po to, by nie wyschło i nic się do niego nie dostało.
Gdy wyrób zostanie rozwałkowany, wycinamy niewielką średnicą szklanki małe placuszki.
Do środka kładziemy nasz farsz i zalepiamy je od góry w formie małej sakiewki.
Całość obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek do momentu, aż pieróg wypłynie na powierzchnie.
Na samym końcu pierogi wraz z grzybami shimeji obsmażamy bardzo delikatnie na patelni z masłem, tłuszczykiem z kaczki i solą.
Całość serwujemy z sosem sojowym i sezamem.
Smacznego!