Kieleccy rzemieślnicy zaprezentowali się podczas trzeciej edycji „Bazaru Rzemieślniczego” zorganizowanego przez Izbę Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach i Urząd Miasta Kielce. Całość zainaugurowała parada 150 kominiarzy z Polski i zagranicy, którzy przeszli ulicami Kielc na Plac Artystów, gdzie na stoiskach prezentowali się miejscy wytwórcy.
Część nich zlokalizowana została także na ulicy Sienkiewicza.
– Cieszę się, że po latach niebytu szkół zawodowych wracają, kształcąc cukierników, piekarzy, fryzjerów, szewców. I dobrze się dzieje, że głośno o tym się mówi. „Naprawiajmy”, a nie „wyrzucajmy”. Te zawody były, są i będą potrzebne – powiedziała wiceprezydent Bożena Szczypiór. Dodała, że dzięki stworzonej przez Miasto Kielce Mapie Rzemieślników, która opublikowana jest na platformie Idea Kielce, mieszkańcy mogą odnaleźć lokalnych fachowców, których w danym momencie potrzebują. – Do zaprezentowania się na mapie zachęcam tych wytwórców, którzy jeszcze nie mieli okazji.
Chętni nabywali rękodzieło rzemieślnicze oraz kosztowali wyrobów cukierniczych, piekarskich i wędliniarskich. Swoje umiejętności prezentowali mistrzowie ciesielstwa, floryści, dekarze i stolarze.
Jednym z wystawców była Halina Bożena Dobrowolska z Piekarni R. Dobrowolski. Jest to wielopokoleniowa piekarnia w Kielcach, która produkuje naturalne pieczywo bez polepszaczy.
– Wzrasta świadomość ludzi nt. zdrowego odżywiania, dlatego nasze naturalne wyroby stale cieszą się dużym zainteresowaniem – powiedziała.
Jak informuje Piotr Prędota, dyrektor Izby Rzemieślników i Przedsiębiorców w Kielcach, największą bolączką w obecnych czasach jest dla lokalnych wytwórców sytuacja gospodarcza, w tym wzrost cen oraz wysokie koszta prowadzenia działalności.
– Cieszy jednak fakt, że mimo czasów oferta naszych rzemieślników nadal jest popularna, co widać podczas tego wydarzenia – mówi Piotr Prędota.