Składniki ciasto :
60 g masła
300 ml mleka
20 g świeżych drożdży
90 g cukru
550 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
4 żółtka
Aromat wedle uznania
Białko do smarowania
Składniki nadzienia śliwkowego:
0,7 kg śliwek węgierek
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania sypkiej struktury ciasta. Dobrze schłodzić
Wykonanie:
Z ogrzanego mleka ( max 37 st.) drożdży, części mąki i łyżki cukru sporządzić rozczyn (konsystencji gęstej śmietany) i pozostawić do wyrośnięcia. Masło z cukrem i aromatem utrzeć do białości, następnie dodać po żółtku i ucierać dalej do powstania puszystej masy. Rozczyn połączyć z utartą masa delikatnie wymieszać i dodać resztę mąki. Wyrobić ciasto najlepiej przy użyciu robota planetarnego. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na wielkość blachy. Śliwki wydrylować z pestek, następnie obsypać cukrem i pozostawić na ok. 20 min. Nadmiar soku usunąć, a śliwki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane śliwki wyłożyć na wierzch ciasta wysmarowanego białkiem. Ponownie pozostawić ciasto do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Obsypać kruszonką. Piec 25-30 min w temp. 180 st.