Czas na dereń. Jego owoce dojrzewają we wrześniu. Ta wartościowa roślina na nowo zdobywa popularność na naszych stołach.
Uprawa derenia jest prosta. Drzewo to osiąga do 4-5 metrów wysokości, jest odporne na suszę i preferuje słoneczne miejsca.
Jak mówi Radosław Koniarz, leśnik i ogrodnik z zamiłowania, dereń rośnie i owocuje nawet 300 lat. Co ciekawe, nieustannie zwiększa swoje plony. Nawet z wiekowego drzewa można zebrać do 150 kilogramów owoców. Nie ma przerw w owocowaniu, a są one bardzo wartościowe. Mają dużo witamin, służą do przygotowywania przetworów, głównie galaretek i nalewek.
– W dawnych czasach w Polsce, szlachcic zanim przystąpił do budowy swojego domu, sadził najpierw derenia, bo na plon trzeba było czekać około pięciu lat – opowiada ogrodnik.
Dereń daje też pierwszy kwiatowy nektar, który odżywia pszczoły po zimie. Zdaniem Radosława Koniarza, jesień to dobry czas na sadzenie drzew i krzewów, w tym również derenia.
– Na początku jesieni, kiedy ustaje wegetacja, roślina ma czas na zakorzenienie się w glebie, a wiosną sama sobie wybierze czas wzrostu – wyjaśnia.
Kilogram owoców derenia kosztuje od 20 do 25 zł.