W Parku Etnograficznym w Tokarni królowała dziś (niedziela, 15 października) gęsina. To za sprawą ostatniej w tym roku imprezy plenerowej „Smaki gęsiny”. Potrawy serwowało w skansenie kilkudziesięciu wystawców.
Spróbować można było m.in. pierogów z gęsiną, gęsich pipek, smalcu z gęsiny, czy pyz z nadzieniem z mięsa gęsi. Wśród wystawców było m.in. Koło Gospodyń Wiejskich z Grabkowa. Jak przyznała jego członkini Julia Malinowska, gęsina to wymagające mięso do przyrządzenia potrawy.
– Przygotowałyśmy gęś nadziewaną kapustą kiszoną. Dwa dni wcześniej musiałyśmy ją zamarynować. Z gęsi następnie wyjmujemy wszystkie duże kości oprócz tych w nogach, nadziewamy kapustą i pieczemy w piekarniku. Pamiętajmy, że kapusta musi być wcześniej ugotowana – tłumaczyła Julia Malinowska.
Z kolei członkowie Zespołu Ludowego Bolechowiczanie z gminy Nowiny przygotowali pierożki z gęsiną. Krystyna Barycka, przewodnicząca zespołu zdradziła nam przepis na tę potrawę.
– Gąskę dusimy ze skórką. Wtedy pięknie wytapia nam się tłuszcz, a mięso jest takie soczyste, nie suche. Tym mięsem nadziewamy pierogi, doprawiamy trochę solą i pieprzem i potrwa gotowa – dodała Krystyna Barycka.
W skansenie można było dziś także potańczyć. Przygrywały m.in.: Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie, Zespół Piekoszowianie oraz Kapela Świętokrzyska. Podczas wydarzenia można było również obejrzeć pokaz darcia pierza oraz kręcenia powrozów.