Pod hasłem „Przetwarzam. Przechowuję. Nie marnuję!” w Kielcach odbędą się dziś (17 października) obchody Światowego Dnia Żywności.
Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności informuje, że jego celem jest uświadamianie społeczeństwa w kwestii marnowania żywności.
– Tym razem też chcemy skupić się na tym, jak nie marnować żywności, czy jak kreatywnie wykorzystywać produkty spożywcze, które mamy w naszych kuchniach. Chcemy byśmy wspólnie stawali się świadomymi ludźmi, którzy w ciekawy sposób potrafią wykorzystywać, to co mają w swoich domach, ale też dbać o to, by tej żywności marnowało się jak najmniej – mówi.
Anna Mazur dodaje, że rocznie w Polsce do koszy trafia 4,8 mln ton jedzenia.
– Ktoś może powiedzieć, że to jest bardzo dużo. Jednak w 2016 roku, kiedy ostatnio prowadzone były takie badania, było to 9 mln ton żywności. To wskazuje na to, że na przestrzeni kilku lat udało się ilość wyrzucanej żywności zmniejszyć o połowę. Wiele akcji społecznych, medialnych, wiele wysiłku różnych organizacji, które zajmują się ratowaniem żywności, troską o środowisko sprawiło, że trochę udało nam się poprawić tę statystykę – przyznała Anna Mazur.
W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności Kielecki Bank Żywności organizuje warsztaty na temat tego jak nie marnować jedzenia. Odbędą się w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach od godziny 9 i do 15.