Składniki:
Kruszonka / prażone migdały
0,15 kg masła
O,15 kg cukru
0,3 kg mąki orkiszowej
0,8 kg płatków migdała
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i schłodzić. Kruszonkę rozsypać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na drugiej blasze rozsypać płatki migdałów. Kruszonkę i migdały piec w temp. 180 st. C przez ok. 5- 7 min do zrumienienia.
Składniki:
Nadzienie jabłkowe
1 kg twardych jabłek
Sok i skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka masła
1 szt. galaretki cytrynowej
0,1 kg żurawiny suszonej
Cukier do smaku
Sposób wykonania:
Na maśle obsmażyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka wraz ze skórką pomarańczową, następnie dodać żurawinę namoczoną w ciepłej wodzie. Dusić do miękkości z wodą z żurawiny i galaretką.
Sos piernikowy
Składniki:
0,12 l mleka
0,12 l śmietanki 36 proc.
3 żółtka
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i kawy zbożowej.
0,08 kg cukru
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch hartować zagotowana śmietanka i mlekiem z przyprawa i kawa zbożową. Ogrzewać do temp. Max 75 st. C.
Podanie:
Do formy przełożyć upieczona kruszonkę. Wyłożyć prażone jabłka i obsypać sowicie kruszonką i prażonymi migdałami. Podawać z sosem piernikowym i bitą śmietaną.
Autor: Mariusz Bezak