Mnóstwo grzybów oferują sprzedawcy na targu przy Placu 3 Maja w Sandomierzu. Królują podgrzybki, ale są też prawdziwki, maślaki i kozaki.
Pani Anna powiedziała, że u niej grzyby zbiera cała rodzina, nie chciała jednak zdradzić swoich sprawdzonych miejsc. Jej sposób na udane grzybobranie, to spacerek po lesie w ciszy i spokoju oraz z cierpliwością. Dzięki temu za każdym razem coś znajduje. Jej zdaniem ten sezon jest słabszy w porównaniu z poprzednim.
Za 60 dkg pojemnik podgrzybków trzeba zapłacić od 15 do 18 zł, taka ilość prawdziwków kosztuje od 25 do 30 zł, maślaki są w cenie 15 zł, natomiast kozaki od 12 do 15 zł za takie samo opakowanie.
Można również kupić grzyby suszone. Litrowy słoik prawdziwków kosztuje 40 zł, natomiast podgrzybki są o 10 zł tańsze.