Zdrowa, smaczna i łatwa do przyrządzenia – taka według hodowców i kucharzy jest gęsina, po którą wiele osób sięga szczególnie chętnie 11 listopada. Wielu kielczan właśnie w Dniu Niepodległości pyta w restauracjach o dania z gęsiny.
– Od kilku dni widać, że zainteresowanie gęsiną coraz bardziej rośnie. Mimo że w naszej restauracji jest dostępna przez cały rok, to tradycja robi swoje i ludzie przypominają sobie o niej w ostatniej chwili – mówi Tomasz Kośmider, właściciel Restauracji Parkowa w Kielcach.
Jak dodaje, gęsina w polskiej kuchni wykorzystywana jest od wieków. Sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele. Szczególnie smaczna jest pieczona, ale ważny jest rodzaj urządzenia do tego wykorzystywany.
– Piece nowoczesne, naszym zdaniem, nie sprawdzają się w pieczeniu tradycyjnych smaków, dlatego jesteśmy wierni starym recepturom i tradycyjnemu serwowaniu potraw z gęsi, od udek, po całe ptaki – wyjaśnia Tomasz Kośmider.
Zalety gęsiny podkreśla także Marzena Ślusarz, która od lat zajmuje się hodowlą gęsi. – Coraz więcej osób zwraca uwagę na walory zdrowotne mięsa z gęsi i docenia ją w kuchni. Jest to mięso bogate w żelazo, witaminy, mikroelementy i ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Zachęcam wszystkich, aby choć raz w roku przyrządzili gęś w domu – mówi rolniczka.
Marzena Ślusarz dodaje, że gęsina jest prosta w obróbce, by wydobyć jej smak wystarczy odrobina soli, pieprzu i majeranku a przed pieczeniem warto mięso zamarynować w solance. Jako dodatki świetnie sprawdzą się na przykład jabłka.