niedziela, 15 czerwca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

W Dzień Ciasta kalorie się nie liczą. Przepisy na słodkie wypieki

Magdalena Sitek
2023-11-26 09:28
4 min. czytania
A A
Włoska baba panettone z rodzynkami / Fot. Tomasz Królikowski

Włoska baba panettone z rodzynkami / Fot. Tomasz Królikowski

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Dziś Dzień Ciasta. Z tej okazji można pozwolić sobie na kawałek słodyczy. Kalorie pochodzące z mazurka, babki, czy sernika w tym wyjątkowym dniu aż tak bardzo się nie liczą. Miłośników słodkości można spotkać na całym świecie.

Według najnowszego rankingu najlepszych ciast na świecie Taste Atlas zaszczytne pierwsze miejsce zajmuje rosyjski miodownik. Miodownik to nieco bogatsza wersja polskiego marcinka. Miodownik to ciasto, które powstaje z kilku warstw biszkopta nasączonego miodem. Pomiędzy nimi znajdują się warstwy bitej śmietany, skondensowanego mleka, a czasami owoców i czekolady.

Czytaj również

Czołowe zderzenie w Jacimowicach. Kierowcy trafili do szpitala

Czołowe zderzenie w Jacimowicach. Kierowcy trafili do szpitala

2025-06-15
Trzynasta próba była udana. Rocznica zamachu na szefa siatki agentów Gestapo

Trzynasta próba była udana. Rocznica zamachu na szefa siatki agentów Gestapo

2025-06-15

W pierwszej dziesiątce najlepszych ciast świata są i polskie klasyki takie jak sernik i karpatka.

Tomasz Królikowski – doradca kulinarny zaproponował na dzisiejszy dzień dwa słodkie przepisy.

Włoska baba panettone z rodzynkami

Składniki:

3,5 szklanki mąki
25g świeżych drożdży
150g cukru
1 szklanka mleka
200g masła
5 żółtek
gałka muszkatołowa do smaku
250g rodzynek
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z czterema łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić.

Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić lub zagnieść.

Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powierzchnię naciąć
Piec w 200 C – 20 minut.

Pastis de Nata / Fot. Tomasz Królikowski
Pastis de Nata / Fot. Tomasz Królikowski

Pastis de Nata

Składniki:

350 gramów ciasta francuskiego
30 gramów mąki pszennej (typ 500 lub podobny)
250 mililitrów mleka 2,5-3,2
1/2 laski cynamonu
200 gramów cukru
125 mililitrów wody
4 żółtka z jaj kurzych rozmiar L
1/3 skórki z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Jeśli używamy gotowego ciasta, wystarczy je rozwinąć. Następnie zwijamy je w rulon. Zwinięte ciasto francuskie kroimy na 12 kawałków, które będą miały po około 2,5 centymetra grubości. Spód foremek polecam natrzeć niewielką ilością masła, dzięki której łatwiej będzie je później wyciągnąć. Pokrojone fragmenty ciasta wkładamy do foremek. Ciasto wciskamy do foremek.

Budyń:

Mleko połączyć z wodą, mąką, skórką cytrynową, cynamonem i cukrem. Bardzo wolno doprowadzić do wrzenia i gotować ok 15 minut. Do gęstej i lekko wystudzonej bazy dodać jaja, dokładnie wymieszać, wystudzić i przecedzić.

Krem wlać do foremek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 240 C ok. 17 minut.

26.11.2023. Kielce. Audycja "W rytmie niedzieli". Na zdjęciu (od lewej): Aleksandra Imosa - przewodniczka po Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej, Magdalena Sitek - Radio Kielce / Fot. Kamil Król - Radio Kielce
26.11.2023. Kielce. Audycja „W rytmie niedzieli”. Na zdjęciu (od lewej): Aleksandra Imosa – przewodniczka po Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej, Magdalena Sitek – Radio Kielce / Fot. Kamil Król – Radio Kielce
W programie „W Rytmie niedzieli” o tradycyjnych, polskich, regionalnych ciastach w rozmowie z Magdaleną Sitek opowiedziała Aleksandra Imosa – przewodniczka po Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis Aleksandry Imosy na babkę piaskową:

Składniki:
Masło 200g
Mąka ziemniaczana 1 szklanka
Mąka pszenna 1 szklanka
Cukier 1 szklanka
Jajka 4 sztuki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Aromat cytrynowy
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy gdy lekko ostygnie dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki ( 30 cm) i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Kolejny gość programu Magdaleny Sitek, Joanna Domagała przyniosła do studia pyszny piernik i podzieliła się ze słuchaczami, jak go upiec.
26.11.2023. Kielce. Audycja "W rytmie niedzieli". Na zdjęciu (od lewej): Joanna Domagała, Magdalena Sitek - Radio Kielce / Fot. Kamil Król - Radio Kielce
26.11.2023. Kielce. Audycja „W rytmie niedzieli”. Na zdjęciu (od lewej): Joanna Domagała, Magdalena Sitek – Radio Kielce / Fot. Kamil Król – Radio Kielce

Przepis Joanny Domagały na piernik:

W Dzień Ciasta kalorie się nie liczą. Przepisy na słodkie wypieki - Radio Kielce

Składniki:

6 jajek
dżem z czarnej porzeczki
4 szk. mąki
1,5 szk. cukru
1 szk. oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 szk. mleka
2 łyżki sody
1 opakowanie przyprawy do pierników

Sposób wykonania:

Wszystko razem wymieszać piec około 1 godziny do suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.

Przepis Joanny Domagały na babkę olejową:

Składniki:

4 jajka
1 szk. cukru
1 szk. mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Wbite do miski jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać olej i jeszcze wymieszać. Upiec w tortownicy około 45 minut w temp.160 stopni. Po ostudzeniu można przełożyć ulubionym dżemem i na wierzchu posypać cukrem pudrem.

Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała
Tort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna DomagałaTort autorstwa Joanny Domagały / Fot. Joanna Domagała

WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE

Pastis de Nata / Fot. Tomasz KrólikowskiPastis de Nata / Fot. Tomasz Królikowski
26.11.2023. Kielce. Audycja "W rytmie niedzieli". Na zdjęciu (od lewej): Joanna Domagała, Magdalena Sitek - Radio Kielce / Fot. Kamil Król - Radio Kielce26.11.2023. Kielce. Audycja „W rytmie niedzieli”. Na zdjęciu (od lewej): Joanna Domagała, Magdalena Sitek – Radio Kielce / Fot. Kamil Król – Radio Kielce
1-piernik
26.11.2023. Kielce. Audycja "W rytmie niedzieli". Na zdjęciu (od lewej): Aleksandra Imosa - przewodniczka po Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej, Magdalena Sitek - Radio Kielce / Fot. Kamil Król - Radio Kielce26.11.2023. Kielce. Audycja „W rytmie niedzieli”. Na zdjęciu (od lewej): Aleksandra Imosa – przewodniczka po Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej, Magdalena Sitek – Radio Kielce / Fot. Kamil Król – Radio Kielce
Tagi: JĘDRZEJÓWKOŃSKIEPIŃCZÓWBUSKO-ZDRÓJWŁOSZCZOWASTASZÓWOPATÓWKIELCESANDOMIERZDzień CiastaSKARŻYSKO-KAMIENNATomasz KrólikowskiSTARACHOWICEKAZIMIERZA WIELKAOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Czołowe zderzenie w Jacimowicach. Kierowcy trafili do szpitala
ZDJĘCIA

Czołowe zderzenie w Jacimowicach. Kierowcy trafili do szpitala

2025-06-15
Trzynasta próba była udana. Rocznica zamachu na szefa siatki agentów Gestapo
ZDJĘCIA

Trzynasta próba była udana. Rocznica zamachu na szefa siatki agentów Gestapo

2025-06-15
Samochód osobowy zderzył się z busem. Są ranni
ZDJĘCIA

Samochód osobowy zderzył się z busem. Są ranni

2025-06-15
Marsz dla Życia i Rodziny przeszedł ulicami Koprzywnicy
ZDJĘCIA

Marsz dla Życia i Rodziny przeszedł ulicami Koprzywnicy

2025-06-15
Warsztaty, koncerty, grill. Na twarzach osób niepełnosprawnych zagościł uśmiech
ZDJĘCIA

Warsztaty, koncerty, grill. Na twarzach osób niepełnosprawnych zagościł uśmiech

2025-06-15
Orkiestr dętych czar. Przegląd zespołów w Daleszycach
ZDJĘCIA

Orkiestr dętych czar. Przegląd zespołów w Daleszycach

2025-06-15
Chwałowianki promują rękodzielnictwo w Światowym Dniu Dziergania
ZDJĘCIA

Chwałowianki promują rękodzielnictwo w Światowym Dniu Dziergania

2025-06-15
Dziewczynka spadła z quada. Jest w ciężkim stanie
ZDJĘCIA

Dziewczynka spadła z quada. Jest w ciężkim stanie

2025-06-15
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Czołowe zderzenie w Jacimowicach. Kierowcy trafili do szpitala

Trzynasta próba była udana. Rocznica zamachu na szefa siatki agentów Gestapo

Samochód osobowy zderzył się z busem. Są ranni

Marsz dla Życia i Rodziny przeszedł ulicami Koprzywnicy

Warsztaty, koncerty, grill. Na twarzach osób niepełnosprawnych zagościł uśmiech

Orkiestr dętych czar. Przegląd zespołów w Daleszycach

Chwałowianki promują rękodzielnictwo w Światowym Dniu Dziergania

Dziewczynka spadła z quada. Jest w ciężkim stanie

W Krynkach zaopiekują się osobami niepełnosprawnymi

Wielkie święto przedszkola w Klimontowie

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.