Dziś Dzień Ciasta. Z tej okazji można pozwolić sobie na kawałek słodyczy. Kalorie pochodzące z mazurka, babki, czy sernika w tym wyjątkowym dniu aż tak bardzo się nie liczą. Miłośników słodkości można spotkać na całym świecie.
Według najnowszego rankingu najlepszych ciast na świecie Taste Atlas zaszczytne pierwsze miejsce zajmuje rosyjski miodownik. Miodownik to nieco bogatsza wersja polskiego marcinka. Miodownik to ciasto, które powstaje z kilku warstw biszkopta nasączonego miodem. Pomiędzy nimi znajdują się warstwy bitej śmietany, skondensowanego mleka, a czasami owoców i czekolady.
W pierwszej dziesiątce najlepszych ciast świata są i polskie klasyki takie jak sernik i karpatka.
Tomasz Królikowski – doradca kulinarny zaproponował na dzisiejszy dzień dwa słodkie przepisy.
Włoska baba panettone z rodzynkami
Składniki:
3,5 szklanki mąki
25g świeżych drożdży
150g cukru
1 szklanka mleka
200g masła
5 żółtek
gałka muszkatołowa do smaku
250g rodzynek
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z czterema łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić.
Do ciasta dodać rodzynki, ponownie wyrobić lub zagnieść.
Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powierzchnię naciąć
Piec w 200 C – 20 minut.
Pastis de Nata
Składniki:
350 gramów ciasta francuskiego
30 gramów mąki pszennej (typ 500 lub podobny)
250 mililitrów mleka 2,5-3,2
1/2 laski cynamonu
200 gramów cukru
125 mililitrów wody
4 żółtka z jaj kurzych rozmiar L
1/3 skórki z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Jeśli używamy gotowego ciasta, wystarczy je rozwinąć. Następnie zwijamy je w rulon. Zwinięte ciasto francuskie kroimy na 12 kawałków, które będą miały po około 2,5 centymetra grubości. Spód foremek polecam natrzeć niewielką ilością masła, dzięki której łatwiej będzie je później wyciągnąć. Pokrojone fragmenty ciasta wkładamy do foremek. Ciasto wciskamy do foremek.
Budyń:
Mleko połączyć z wodą, mąką, skórką cytrynową, cynamonem i cukrem. Bardzo wolno doprowadzić do wrzenia i gotować ok 15 minut. Do gęstej i lekko wystudzonej bazy dodać jaja, dokładnie wymieszać, wystudzić i przecedzić.
Krem wlać do foremek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 240 C ok. 17 minut.
Przepis Aleksandry Imosy na babkę piaskową:
Przepis Joanny Domagały na piernik:
Składniki:
6 jajek
dżem z czarnej porzeczki
4 szk. mąki
1,5 szk. cukru
1 szk. oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 szk. mleka
2 łyżki sody
1 opakowanie przyprawy do pierników
Sposób wykonania:
Wszystko razem wymieszać piec około 1 godziny do suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
Przepis Joanny Domagały na babkę olejową:
Składniki:
4 jajka
1 szk. cukru
1 szk. mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
Sposób wykonania:
Wbite do miski jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać olej i jeszcze wymieszać. Upiec w tortownicy około 45 minut w temp.160 stopni. Po ostudzeniu można przełożyć ulubionym dżemem i na wierzchu posypać cukrem pudrem.