Pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony i sałatka jarzynowa – to potrawy, które najczęściej są zamawiane w restauracjach na świąteczne stoły. Jak wskazują kucharze, zainteresowanie cateringiem jest bardzo duże.
KIELCE
Do końca tygodnia, zamówienia na świąteczny catering zbiera restauracja Monte Carlo. Właściciel Grzegorz Romański informuje, że największym zainteresowaniem cieszy się zupa grzybowa z łazankami oraz barszcz czerwony z uszkami.
– Oczywiście bardzo chętnie zamawiane są pierogi. Wybierane są różne, nie tylko te z kapustą i grzybami. Często wybierane są także ruskie. Mogę uchylić rąbka tajemnicy, że już przygotowaliśmy dla klientów 8 tys. pierogów – zaznacza Grzegorz Romański.
Za 300 ml zupy grzybowej z łazankami, w restauracji Monte Carlo trzeba zapłacić 23 zł, a za 250 ml barszczu czerwonego z uszkami – 22 zł. Za jednego pieroga z kapustą i grzybami trzeba zapłacić 3,5 zł. Z kolei 1 kg bigosu to koszt 65 zł.
Tomasz Soczumski, szef kuchni w restauracji Żółty Słoń przyznaje, że klienci są tradycjonalistami i wybierają znane pozycje. – Z moich kilkuletnich obserwacji wynika, że ludzie nie chcą kombinować. Jesteśmy Polakami, w których zakorzeniona jest tradycja. Zamawiamy to co znane nam jest od lat – zaznacza.
W Żółtym Słoniu zamówienia przyjmowanie są do 22 grudnia. Za 0,4 l barszczu czerwonego z uszkami trzeba zapłacić 28 zł, a za tę samą pojemność zupy z suszonych borowików z łazankami – 32 zł. Z kolei osiem sztuk domowych pierogów z kapustą i grzybami lub mięsem i kapustą kosztuje 38 zł. Kilogram tradycyjnej sałatki jarzynowej to koszt 59 zł.
Osoby, które wolą dania bezmięsne, mogą skorzystać z oferty przygotowanej przez Wegemanię.
– Mamy szeroką ofertę pierogów – zauważa Monika Strząbała, właścicielka restauracji. – To między innymi nasze flagowe pierogi z tofu i cebulą. To ulubieńcy naszych klientów. Są także włoskie, ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Nie brakuje tradycyjnych, z kapustą i grzybami, a także nowoczesnych. W naszym wykonaniu ich nadzienie składa się z kaszy gryczanej i boczniaków – dodaje Monika Strząbała.
Litr barszczu czerwonego to 30 zł, a zupy grzybowej z łazankami – 65 zł. Wegański bigos kosztuje 60 zł.
KOŃSKIE
Do środy, 13 grudnia można jeszcze składać zamówienia na świąteczny catering w restauracji Kamyk w Rudzie Malenieckiej. – Zamówić można rybę po grecku, karpia, pierogi, krokiety, pigoły, kapustę z grochem, pieczony boczek lub karczek, bigos i śledzie – mówi Anna Goszcz z „Kamyka”.
Z kolei w koneckiej restauracji Leliwa, zamówienia można składać do 15 grudnia. Anna Klimek-Łukomska z restauracji mówi, że można zamówić zupę grzybową, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, śledzie, kaczka z jabłkami, udko z kaczki w sosie mango, galantynę z kaczki i kurczaka.
Do 19 grudnia można składać zamówienia w restauracji „Starbex”, gdzie poza tradycyjnym barszczem można zamówić flaki z boczniaków, gołąbki pieczone z kaszą i grzybami czy pieczone udo kacze w glazurze z gnocchi buraczanym.
Jeżeli ktoś w tym tygodniu nie zdąży zamówić świątecznego cateringu, to nic straconego. Od piątku do niedzieli (15-17 grudnia) można odwiedzić konecki rynek, gdzie wystawiać będą się koła gospodyń wiejskich na jarmarku bożonarodzeniowym.
Na stoisku koła gospodyń z Dziebałtowa można zamawiać świąteczne pierogi do poniedziałku, a dostawa będzie odbywać się tuż przed świętami 23 grudnia.
SANDOMIERZ
W Sandomierzu i okolicy oferta cateringowa na święta jest bardzo bogata. Specjalne menu mają zarówno restauracje, jak i inne firmy zajmujące się gastronomią.
Zainteresowanie ze strony zamawiających jest bardzo duże, nie spodziewaliśmy się aż tak dużej skali – powiedziała Magdalena Król-Juda, kierownik Zakładu Aktywizacji Zawodowej w Sandomierzu.
W tym przypadku, zamówienia przyjmowane są do 14 grudnia. W ofercie jest m.in. barszcz z leśnych grzybów z kaszą jaglaną w cenie 24 zł za litr i barszcz czerwony po 12 złotych za litr. Uszka z grzybami: za pół kilograma trzeba zapłacić 30 zł, groch z kapustą i grzybami – 49 zł za kg, pierogi z kapustą i grzybami kosztują 40 zł za kg.
Dla osób, które oprócz typowo świątecznych potraw poszukują czegoś bardziej oryginalnego także jest oferta. Catering Kasia w Dwikozach proponuje np. łososia prezentowanego w całości na sałatce jarzynowej, czy łososia filetowanego w aromatycznej galarecie z warzywami. Koszt tej pierwszej przystawki to 550 złotych, co wystarczy na przyjęcie z udziałem 20- 25 osób – powiedziała przedstawicielka firmy Iwona Przybysz. Smażonego karpia można tu zamówić w cenie 20 złotych za porcję, a rybę po grecku za 45 złotych na półmisku, na którym jest siedem porcji.
Świąteczne menu proponują także restauracje, m.in Królewska. Wigilijna kapusta z grochem i grzybami kosztuje tam 25 zł za kg, pierogi są po 34 zł za kg. W ofercie są również własne wyroby wędliniarskie. Za blachę sernika, makowca, malinowej chmurki czy miodowca trzeba zapłacić 150 zł.
Ostateczne terminy przyjmowania zamówień od klientów są różne, najpóźniej kończą się 20 grudnia.