Duszona kapusta z grzybami, karp w galarecie, zupa grzybowa i pieczone jabłka z rodzynkami. To potrawy, które dziś (18 grudnia) przygotowali uczestnicy polsko–ukraińskich warsztatów kulinarnych w Kielcach.
Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności informuje, że warsztaty miały służyć zbliżeniu Polaków i Ukraińców, którzy zamieszkali w Kielcach, ale także wymienienie się przepisami na świąteczne potrawy.
– To kolejne święta, które uchodźcy z Ukrainy będą spędzać w naszym kraju, dlatego próbujemy znaleźć to, co łączy obydwa narody w czasie świąt. Szukamy też tego, co jest typowe dla nas, jak i osób pochodzących z Ukrainy. Dlatego warsztaty mają podwójny wymiar. Z jednej strony gotujemy, czyli robimy coś razem. Natomiast potem siadamy wspólnie do stołu i kosztujemy tych potraw, które przyrządziliśmy. Jest to namiastka wieczerzy wigilijnej – mówi Anna Mazur.
W warsztatach udział wzięła, m.in. Mirosława Sakajewa, która ze Lwowa do Kielc przyjechała wraz z rodziną w marcu 2022 roku.
– Bardzo lubię gotować i bardzo lubię wymieniać się przepisami na potrawy charakterystyczne dla mojej kuchni, jak i kuchni polskiej. To przy trójce dzieci na pewno jest przydatne. Znam polskie świąteczne potrawy, ale nigdy nie było mi dane samej ich przyrządzić. Tu mogę spróbować swoich sił – dodała z uśmiechem Mirosława Sakajewa.
W warsztatach udział wzięły osoby z Ukrainy oraz uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Kolejne odbędą się we wtorek. W sumie udział w nich weźmie około 100 osób.