Caritas Diecezji Sandomierskiej rozpoczęła budowę nowego budynku, w którym będzie w pełni wyposażona kuchnia oraz sale do prowadzenia warsztatów kulinarnych. Nowa inwestycja ma poprawić warunki redystrybucji żywności gromadzonej i przekazywanej osobom potrzebującym pomocy. Unijny program żywnościowy realizowany przez sandomierską Caritas obejmuje ponad 8 tys. osób.
Jak powiedział ksiądz Bogusław Pitucha, dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej, celem zajęć kulinarnych będzie to, aby osoby korzystające z pomocy żywnościowej potrafiły należycie spożytkować artykuły spożywcze, tworząc zdrowe, pełnowartościowe i urozmaicone posiłki.
Inwestycja zakłada także modernizację magazynów żywności, które wymagają już remontu, ponieważ powstały w 2011 roku. Do wymiany jest tam wiele elementów, m.in. okna, drzwi, system wentylacji i nawiewu, aby wszystko spełniało aktualne wymagania. Oprócz tego, w pomieszczeniach zamontowane zostaną duże regały na artykuły spożywcze, kupione będą wózki widłowe i tzw. paleciaki, aby praca przy magazynowaniu i wydawaniu żywności, którą z reguły wykonują wolontariusze, była sprawniejsza i bardziej komfortowa.
Poprawią się również warunki na placu manewrowym przy magazynach żywności, gdzie teraz jest dużo dziur i nierówności. Z tego powodu ciężarówki oraz inne samochody przyjeżdzające tam z żywnością mają problemy z bezpiecznym poruszaniem się po tym terenie. Plac zostanie utwardzony, zyska nawierzchnię asfaltową.
Na te prace Caritas Diecezji Sandomierskiej otrzymała pieniądze z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w kwocie 4 mln złotych. Są to środki z KPO. Inwestycja realizowana będzie etapami. Ostatni zakończy się w maju 2025 roku.