Budyń gryczany z daktylami, sosem malinowym i kruszonką
Wykonanie: Mariusz Bezak
Składniki:
Budyń
¾ szklanki kaszy gryczanej
0,75l mleka
0,08 kg daktyli suszonych
0.070 kg banana
0,1kg czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Kaszę ugotować w mleku z daktylami. Zblendować dodać czekoladę a następnie banany i powtórnie rozdrobnić.
Kruszonka
Składniki:
100 g mąki z parzenicy okrągłoziarnowej (Trispa)
50 g cukru
50 g masła
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania sypkiej struktury ciasta. Dobrze schłodzić. Piec w temp. 180*C do jasnozłotego koloru
Mus malinowy
Składniki:
0,2 kg malin ( mogą być mrożone)
0,050 l wina wytrawnego
2 łyżki miodu lub cukru
Wykonanie:
Maliny podprażyć na patelni następnie dodać wino i zredukować masę i przetrzeć przez sito.
Deser można podawać w pucharkach i wersji talerzowej do dekoracji można użyć owoców sezonowych