niedziela, 16 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Bigos – król na polskim stole

Marzena Smoręda
2024-01-18 08:58
7 min. czytania
A A
Bigos – król na polskim stole - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W roku 2024 Dzień Bigosu przypada w sobotę, 20 stycznia. To sztandarowa polska potrawa, która pojawia się na stołach na każdej imprezie. Dlaczego ma swoje święto?

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More i mięsa, ale gotuje się go również w kuchniach litewskiej i białoruskiej. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian, jednak wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania.

Czytaj również

Fot. KMP Częstochowa

Mieszkaniec Częstochowy przetrzymywał niedźwiedzia

2025-11-15
Dziewiąte zwycięstwo koszykarzy UJK w lidze

Dziewiąte zwycięstwo koszykarzy UJK w lidze

2025-11-15

Podstawowymi składnikami są: drobno szatkowana kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More kiszona i kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby i śliwki oraz cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More i przyprawy.

Składniki dusi się w garnku długo, panuje przekonanie, że im dłużej, tym lepiej. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Smak ma mieć pikantny, kwaskowo-słodkawy, silną woń wędzonki i śliwek. Można podlewać go w trakcie duszenia wytrawnym czerwonym winem. Bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu.

Do bigosu dodaje się też koncentrat pomidorowy oraz zioła: majeranek, ziele angielskie i kminek.

Składniki na cztery porcje: 500 g mięsa wieprzowego, 200 g kiełbasy, 1 cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ… More, 2 łyżki oleju roślinnego, 3 szklanki bulionu lub wody, 30 g suszonych borowików, 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek, 1 jabłkoJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More np. reneta lub antonówka, 1 kg kiszonej kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła.

Przyprawy: 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć. Wlać 2 szklanki gorącego bulionu lub wody z solą i pieprzem, zagotować. Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Dodać listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłkoJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń… More i wymieszać. Dodać odciśniętą kiszoną kapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More oraz wlać szklankę wody, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More i gotować przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny … More cały czas mieszając. Przełożyć zawartość patelni z powrotem do garnka, wymieszać i zagotować.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


STOKI NARCIARSKIE W WOJEWODZTWIE ŚWIĘTOKRZYSKIM


CZYTAJ RÓWNIEŻ

Fot. KMP Częstochowa
ZDJĘCIA

Mieszkaniec Częstochowy przetrzymywał niedźwiedzia

2025-11-15
Dziewiąte zwycięstwo koszykarzy UJK w lidze

Dziewiąte zwycięstwo koszykarzy UJK w lidze

2025-11-15
Świetny mecz Ostrowieckich Wojowników

Świetny mecz Ostrowieckich Wojowników

2025-11-15
Koroneczki pokonały lidera w Radomiu

Koroneczki pokonały lidera w Radomiu

2025-11-15
Pierwsza porażka lidera z Końskich

Pierwsza porażka lidera z Końskich

2025-11-15
To będzie starcie Dawida z Goliatem. Sparta podejmie KSZO

To będzie starcie Dawida z Goliatem. Sparta podejmie KSZO

2025-11-15
15.11.2025. Wilczyce. Konkurs kulinarny na tradycyjny bigos / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce
ZDJĘCIA

W Wilczycach wiedzą jak gotować tradycyjny bigos

2025-11-15
Kolejny raz SMS zabrakło niewiele do zwycięstwa

Kolejny raz SMS zabrakło niewiele do zwycięstwa

2025-11-15

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.