Część winiarzy z Sandomierza rozpoczęła pierwsze prace na swoich plantacjach w tym roku.
Dr Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, właścicielka Winnicy Nobilis w gminie Samborzec podkreśliła, że zimowe cięcie krzewów winorośli jest podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym.
– Jest to nieodzowny proces, który reguluje wielkość i jakość plonu, wpływając jednocześnie na optymalne funkcjonowanie winnic – tłumaczy
Jak dodała, pogoda sprzyja przeprowadzaniu tych zabiegów, ponieważ nie ma większych spadków temperatur, a prognozy meteorologiczne nie wskazują na ich nadejście.
– Przycięte krzewy, pozbawione dużej ilości drewna, są bardziej podatne na spadki temperatur, więc ryzyko zawsze istnieje. Jednakże w przypadku większych winnic, należy ten proces rozłożyć w czasie, aby zapewnić odpowiednią pielęgnację każdemu krzewowi – dodała Magdalena Kapłan.
Zimowe cięcie winorośli wykonuje się najpóźniej do początku marca, zanim rozpoczną się soki winorośli. Jest to szczególnie istotne, zwłaszcza w przypadku młodych krzewów, które wymagają odpowiedniej opieki, aby rozwijać się zdrowo.
W powiecie sandomierskim funkcjonuje obecnie 13 winnic, z czego 8 posiada pozwolenie na produkcję i sprzedaż własnego wina. Działalność winnic stanowi istotny element lokalnej kultury i gospodarki, przyczyniając się do promocji regionu oraz jego unikalnych walorów winiarskich.