Dobiega końca pierwszy etap budowy nowego obiektu sandomierskiej Caritas. Inwestycja ma poprawić warunki redystrybucji żywności gromadzonej i przekazywanej osobom potrzebującym pomocy.
Unijny program żywnościowy realizowany przez Caritas Diecezji Sandomierskiej obejmuje ponad 8 tys. osób.
Inwestycję rozpoczęto w grudniu i do tej pory sprzyjała jej pogoda. W nowym obiekcie będzie w pełni wyposażona kuchnia i sale do prowadzenia warsztatów kulinarnych. Zajęcia będą dotyczyć właściwego wykorzystywania produktów oraz tworzenia zdrowych, pełnowartościowych i urozmaiconych posiłków z otrzymanych darów.
– Jest ustawa, która mówi o niemarnowaniu żywności, dlatego chcemy naszych podopiecznych uczyć jak wykorzystać wszystko. Te warsztaty będą prowadzone przez trenerów kulinarnych i przez dietetyków w oparciu o przygotowane wcześniej jadłospisy – zapowiada ks. Bogusław Pitucha, dyrektor sandomierskiej Caritas.
Inwestycja zakłada także modernizację magazynów żywności Caritas, które powstały w 2011 roku i wymagają już remontu, aby spełniać obowiązujące standardy. Do wymiany jest tam wiele elementów, m.in. okna, drzwi, system wentylacji i nawiewu. Oprócz tego, w pomieszczeniach zamontowane zostaną duże regały na artykuły spożywcze, kupione będą wózki widłowe i tzw. paleciaki, aby praca przy magazynowaniu i wydawaniu żywności, którą z reguły wykonują wolontariusze, była sprawniejsza i bardziej komfortowa. Poprawią się również warunki na placu manewrowym przy magazynach żywności, gdzie teraz jest dużo dziur i nierówności. Z tego powodu ciężarówki oraz inne samochody przyjeżdzające tam z żywnością mają problemy z bezpiecznym poruszaniem się po tym terenie. Plac zostanie utwardzony, zyska nawierzchnię asfaltową.
Na te prace Caritas Diecezji Sandomierskiej otrzymała 4 mln złotych z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Są to środki z KPO. Inwestycja realizowana będzie etapami. Ostatni zakończy się w maju 2025 roku.