W Kielcach uczą się najlepsi kucharze – tak można podsumować II Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, które odbyły się dziś (środa, 17 kwietnia) w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ulicy Zagórskiej. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 6 najlepszych uczniowskich zespołów z całej Polski. Jednym z zadań było przygotowanie schabu wieprzowego.
Zwyciężyli Oskar Brzozowski oraz Wiktor Wolczyk z Kielc. Przyrządzili wolno pieczony schab z kiełbasą musztardowo-kminową, do tego była kluska śląska z nadzieniem z białej fasoli i trufli oraz gołąbek z azjatyckiej kapusty z jabłkiem i rzemieślniczym chrzanem. Jak tłumaczy Oskar Brzozowski, konkurs był wyzwaniem, bowiem odpowiednie przygotowanie mięsa zawsze jest trudne.
– Było to ciężkie zadanie, aczkolwiek daliśmy sobie z nim świetnie radę. Na co dzień mamy kontakt z wieloma wybitnymi kieleckimi szefami kuchni, więc oczywiście braliśmy lekcje i inspiracje od nich, ale nie zabrakło też naszych pomysłów – mówi młody kucharz.
Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Polska oraz juror degustacyjny mistrzostw podkreśla, że cieszy go chęć uczniów szkół gastronomicznych do prezentowania swoich umiejętności podczas konkursów.
– Wykazują się dużą odwagą, żeby wystartować w konkursie. To się wiąże ze stresem, tym bardziej, że w jury zasiadają wybitne postacie z branży. Zauważyłem, że uczniowie dużo wykorzystują technik kulinarnych, które są popularne w gastronomii, co też jest nie lada wyzwaniem – twierdzi Jacek Krawczyk.
Karol Okrasa, mistrz kuchni oraz autor wielu programów kulinarnych w telewizji uważa, że finaliści dzisiejszych mistrzostw prezentowali zróżnicowany poziom. Część propozycji bardzo mu się podobała.
– Na pewno jeden sos bardzo mnie zaskoczył pozytywnie. Był genialnie zrobiony. No i jedno przygotowanie schabu, widać że danie było przygotowane specjalnie na konkurs. Konkurs kulinarny jest jak pokaz mody i to było właśnie danie na pokaz mody – mówi Karol Okrasa.
Drugie miejsce w dzisiejszych mistrzostwach kulinarnych zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a trzecie młodzi kucharze z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.