Okowita ziemniaczana może stać się polską specjalnością na unijnym rynku napojów spirytusowych – wskazano w opublikowanym w czwartek (2 maja) komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odnosząc się do zamiany przepisów UE dot. wyrobów alkoholowych. Nowe regulacje zaczną obowiązywać od 13 maja br.
Resort zaznaczył też, że w 2022 r., z inicjatywy Polski, w KE rozpoczęto rozmowy w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych, które będą mogły być, podobnie jak whisky/whiskey, destylowane do poniżej 94,8 proc. objętości.
Resort rolnictwa podkreślił, że dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu będzie możliwe stosowanie zarówno nazwy prawnej: „okowita z ziemniaków” jak i „okowita ziemniaczana”. „Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku” – napisano.
W nowej definicji wskazano, że okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. objętości tak, aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. (minimalna zawartość alkoholu to 38 proc. objętości). W definicji zaznaczono, że okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów, a do barwienia można użyć wyłącznie karmelu. Dodano, że w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr. Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.
Resort rolnictwa przypomniał, że podczas dyskusji między państwami członkowskimi zaistniała potrzeba określenia odrębnych kategorii napojów spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone wprost w prawie UE jako produkty rolne. Wyjaśniono, że chodziło o sok z brzozy i sok z klonu, a także o chleb. Przypomniano, że zasada dotycząca możliwości produkcji napojów spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego została wprowadzona, aby nie zezwolić na wykorzystywanie produktów spożywczych odpadowych, czyli np. obierek z ziemniaków.
„Wprowadzenie nowej definicji okowity z soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli niezdatne do spożycia przez ludzi” – napisano w komunikacie.
Wskazano, że po wejściu w życie nowych przepisów, na etykietach spirytusowych wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.