Poprawią się warunki do przechowywania i redystrybucji żywności, którą zbiera i przekazuje potrzebującym sandomierska Caritas.
Dobiega końca pierwszy etap rozbudowy siedziby Caritas przy ul. Trześniowskiej w Sandomierzu, połączony z modernizacją magazynów żywnościowych.
Dzięki temu będzie można przyjąć jeszcze więcej produktów niż dotychczas. Oprócz tego, magazyny będą spełniać aktualne normy i staną się bardziej funkcjonalne. Kupione zostaną np. wózki widłowe do rozpakowywania palet – powiedział ks. Bogusław Pitucha, dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej.
– Polepszy się również dojazd do tych obiektów, ponieważ inwestycja przewiduje także remont placu przy budynkach Caritas. Teraz ten teren nie jest utwardzony, a powstanie plac manewrowy po którym bez trudu poruszać się będę ciężarówki oraz osoby indywidulne na wózkach inwalidzkich – dodaje dyrektor.
Po zakończeniu inwestycji, w nowym budynku Caritas będą pomieszczenia do organizowania warsztatów kulinarnych dla osób objętych pomocą żywnościową. Są to osoby o ograniczonych budżetach domowych, dlatego te spotkania polegać będą przede wszystkim na tym, aby wraz z dietetykiem uczyć się, jak w sposób racjonalny wykorzystywać otrzymane artykuły spożywcze do przygotowywania pełnowartościowych posiłków. Będzie można dowiedzieć się, jak je łączyć oraz jak, przy niewielkich zakupach, urozmaicić domowe kulinaria.
Sandomierska Caritas pośredniczy w wydawaniu unijnej żywności od kilkunastu lat. Zakłada się, że po zakończeniu budowy i modernizacji magazynów, rocznie z pomocy żywnościowej skorzysta ponad 9 tys. osób, a tysiąc będzie brało udział w warsztatach kulinarnych.
Na realizację inwestycji Caritas Diecezji Sandomierskiej otrzymała 4 mln zł z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach KPO. Zakończenie prac nastąpi w maju przyszłego roku.