W Złotej w gminie Samborzec odbywa się IV Piknik Kwitnącej Winorośli.
Można degustować trunki z sześciu winnic znajdujących na Sandomierskim Szlaku Winiarskim, spacerować po winnicy i rozmawiać z producentami. Są również stoiska kół gospodyń wiejskich.
Wśród osób odwiedzających piknik są ludzie z różnych stron Polski, część z nich spędza długi weekend w Sandomierzu. Mieszkanka Krakowa powiedziała, że od pewnego czasu bardzo interesuje ją polskie winiarstwo, dlatego zdecydowała się przyjechać na piknik. Jej zdaniem, polskie wina są bardzo dobre jakościowo i nie mamy się czego wstydzić. Pani Anna z okolic Warszawy stwierdziła, że w degustowanych czerwonych winach sandomierskich wyczuwa przyjemne aromaty. Dodała, że podoba jej się sam pomysł pikniku i jego atmosfera, i że na pewno będzie śledzić kalendarz wydarzeń Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy, aby ponownie tu przyjechać.
Magdalena Kapłan z winniccy Nobilis powiedziała, że sandomierskie wina są rześkie i mocno owocowe. Dodała, że uprawie winorośli w tym rejonie sprzyja specyficzny mikroklimat, dlatego możliwa jest produkcja jednych z najlepszych jakościowo win w Polsce. Dodała, że oprócz warunków pogodowych, ważne jest doświadczenie sandomierskich winiarzy zdobyte w ostatnich latach i poprzedzone wyjazdami na szkolenia.
Mateusz Paciura, prezes Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy powiedział, że podczas pikników nie brakuje rozmów o produkcji wina, technologii, jak i o zbiorach.
– Niektórym wydaje się, że wystarczy do owoców dodać drożdże, aby wyszło wino, a to jest bardzo skomplikowany proces. Sztuką jest też to jak zadbać o winnicę, aby wyprodukować na tyle słodkie grona, by nie trzeba było dodawać cukru z buraków – dodał prezes Paciura.
Piknik pokrzyżowały nieco przelotne opady deszczu, jednak każda z winnic ma swój namiot, także większy punkt degustacyjny jest zadaszony. O godzinie 18 rozpocznie się koncert Roberta Kasprzyckiego, znanego m.in. z piosenki „Niebo do wynajęcia”.
Reaktywacja sandomierskiego winiarstwa trwa od kilkunastu lat. Tradycje uprawy winorośli sięgają tam XIII wieku.