„Co jadali nasi przodkowie 200 lat temu” – pod takim hasłem rozpoczął się piknik gastronomiczny w skarżyskim Muzeum im. Orła Białego.
Wydarzenie ma pokazywać, jakie korzenie ma nasza kultura, nie tylko w zakresie militarnym, czy politycznym, ale także czysto ludzkim, mówi dyrektor muzeum Grzegorz Bień.
– Po raz czwarty zapraszamy na poznanie stołów sprzed lat. To pokazuje jaki wymiar miało codzienne życie i być może dlaczego nasi przodkowie żyli dłużej i w lepszym zdrowiu. Dziś mamy także zaplanowane pokazy artyleryjskie Stowarzyszenia Arsenał, które oprócz armatnich wystrzałów pokaże także musztrę z okresu Insurekcji Kościuszkowskiej, w tym roku obchodzimy 230 rocznicę tego zrywu – przypomina.
Jest z czego wybierać, bo na muzealnym placu wyjątkowo wśród czołgów i pojazdów wojskowych swoje stoiska rozłożyły koła gospodyń wiejskich. KGW Lipienice przygotowało kapustę z grochem, żur lipieniecki i porkę.
– Wszystko przygotowujemy same, topimy smalec, przygotowujemy zakwas na żur, same także pieczemy chleb i ciasto – tłumaczy jedna z pań.
Z kolei Patrycja Jamka z KGW Świerczkowianki zaprasza na bułki z jagodami.
– Zaczęły się jagody, więc jest pora na jagodzianki. Mamy bułeczki z własnoręcznie zbieranymi owocami. Jagód w tym roku nie będzie zbyt wiele, bo przemarzły. Te które są, są drobne więc trzeba korzystać z tego, co daje teraz las. Z sezonowych ciast mamy jeszcze placek drożdżowy z rabarbarem – zachwala.
Natomiast Anna Pietras reprezentująca KGW Super Babki ze Skłobów zwraca uwagę, że większość potraw jest przygotowywana na miejscu.
– Mamy grochówkę, dwa rodzaje pierogów z kapustą i z mięsem oraz z grzybami i kapustą. Na bieżąco robimy też porkę, czyli tłuczone ziemniaki z cebulą i skwarkami. Specjalnie przygotowałyśmy także nasze stoisko. Postawiłyśmy na kolor niebieski i tego się trzymamy. W roli obrusów są ludowe chusty właśnie w błękitnych barwach – wyjaśnia.
Piknik gastronomiczny w Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej potrwa do godz. 18.00.