W Sandomierzu symbolicznie odprawiono w niedzielę (23 czerwca) pierwszą łódkę z produktami regionalnymi, które popłynęły do Warszawy.
Na łodzi znalazły się m.in. przetwory owocowo-warzywne, miody, konfitury, soki oraz wino. Towary pochodzą z Sandomierza i okolic oraz z Podkarpacia.
Taki rejs to inicjatywa grupy Napędzani Wisłą, która w ten sposób nawiązała do dawnych tradycji flisackich.
Jak powiedział retman Marek Bażant przed wiekami flisactwo to był zawód polegający na spławianiu towarów rzeką, ale późniejszy rozwój dróg i kolei spowodował, że ten rodzaj komunikacji na Wiśle zanikł.
– Po latach postanowiliśmy chociaż w sposób symboliczny przywrócić tamtą funkcję flisaków, aby tak jak dawniej towary popłynęły łodziami w dół Wisły, do Warszawy i tam promowały naszą ziemię sandomierską – powiedział Marek Bażant.
W planach wodników jest regularne spławianie produktów regionalnych Wisłą do Warszawy. Odprawa pierwszego takiego rejsu to jeden z elementów Sandomierskich Wianków Flisackich, czyli imprezy plenerowej, która odbywa się w Sandomierzu. W niedzielę jedną z głównych atrakcji są bezpłatne rejsy łodziami po Wiśle oraz degustacja flisackiego jadła.
Wydarzenia nad Wisłą cieszą się zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Pani Barbara i pan Andrzej mówili naszej reporterce, że warto wracać do korzeni i przypominać o dawnych tradycjach flisackich, ponieważ Sandomierz zawsze związany był z Wisłą. Nasi rozmówcy podkreślali też wymiar rekreacyjny wydarzeń i to, że można miło spędzić wolny czas nad rzeką.
Stanisław Baska prezes Fundacji SMK, jeden z organizatorów Sandomierskich Wianków Flisackich powiedział, że widać rosnące zainteresowanie mieszkańców i turystów tradycjami flisackimi, dlatego tego rodzaju wydarzenia będą kontynuowane.