Dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Końskie bierze udział w II etapie konkursu „Tradycja Kołem Gospodyń się Toczy”. Tym razem zadaniem konkursowym jest przygotowanie najciekawszej tradycyjnej potrawy.
Organizatorka wydarzenia, Anna Wiaderna z Koneckiego Centrum Kultury informuje, że koła miały za zadanie przygotować obiad na dowolnie wybraną uroczystość rodzinną.
– Można też zaprezentować dania, które kiedyś jadło się w karczmie. Dwie potrawy będą brane pod uwagę w konkursie – dodaje.
Poprzedni etap zmagań wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach. Jak mówi przewodnicząca Agnieszka Smyka – tym razem panie przygotowały obiad na podstawie XIX-wiecznego przepisu.
– Na uroczystość Zielonych Świątek przygotowałyśmy barszcz z dziewięciu ziół i pulardę, czyli danie z młodej kury z tartymi kluskami, topinamburem i zasmażaną marchewką, a na deser zaserwujemy drożdżowe racuchy z malinowym musem – dodaje.
Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich w Brodach „Dziewczyny z Brodwayu” przygotowały placki ziemniaczane, a Gatniczanki kapustę z grochem i młodą jagnięcinę.
Finał konkursu odbędzie się 6 lipca na koneckim rynku.