Po raz kolejny wybrana zostanie Najsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego. Ten konkurs kulinarny organizowany przez władze powiatu kieleckiego jest już tradycją, w tym roku odbędzie się po raz 17.
Do rywalizacji stanie ponad 30 uczestników z 11 gmin. Swoje dania przygotują koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby seniora, ale też osoby indywidualne. Tomasz Pleban, starosta kielecki mówi, że tegorocznym tematem kulinarnych zmagań będzie „z pasją nadziane”.
– Pasji uczestnikom konkursu odmówić na pewno nie można. Wiemy z doświadczenia poprzednich lat, że panie, bo to głównie one prezentują swoje pomysły, stają na głowie, żeby korzystając z babcinych przepisów, przygotować coś, co zachwyci komisję konkursową i zgromadzoną publiczność – zapewnia starosta.
Potrawy oceni jury, w którym zasiądzie Seweryn Frąk, szef kuchni Hotelu Qubus w Kielcach. W ocenie potraw pomoże mu popularny satyryk i mieszkaniec powiatu kieleckiego Stan Tutaj.
Konkurs urozmaicą występy artystyczne. Starosta kielecki informuje, że wydarzeniem towarzyszącym będzie Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.
– Na scenie wystąpi sześć zespołów. Będą to Kapela “Rudkowianie”, Kapela “Leśnianie”, Kapela z Kakonina, Kapela Adaśki, Gminne Koło Gospodarzy z Górna oraz Zespół Ludowy “Świętokrzyskie Jodły”. Skoro będzie muzyka ludowa, to także taniec, a zatem okazja do spalenia kalorii nabranych podczas wizyt na stoiskach. Zapewniam, że wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia i naszego folkloru znajdą w Bodzentynie coś dla siebie – twierdzi.
Tomasz Pleban dodaje, że owocem konkursu będzie specjalna broszura, w której znajdą się przepisy na wszystkie dania oceniane podczas imprezy.
Wydarzenie odbędzie się na tzw. Małej Targowicy. Początek w niedzielę (7 lipca) o godzinie 14.00.