Pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo-miodową zwyciężyły w XVII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbył się w Bodzentynie.
Danie przyrządziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Dary Lasy z gminy Zagnańsk.
Przepis na to pyszne danie zdradza członkini koła Łucja Dobosz-Drogosz.
– Na masełku smażymy orzechy włoskie i do tego dodajemy miód. W ten sposób powstaje polewa. Wędzone śliwki wrzucamy na gorącą, osłodzoną wodę dosłownie na 1-2 minuty. Następnie lepimy pierożki i podajemy je z polewą. Należy pamiętać, że do ciasta na pierogi nie używamy jajek. W przepisie są tylko: masło, mąka i gorąca woda – wymienia.
Tomasz Pleban, starosta kielecki, przyznał, że wybór najsmaczniejszej potrawy był bardzo trudny
– Mieliśmy okazję spróbować 31 wyśmienitych potraw, każda inna, żadna się nie powtórzyła. Trzeba było wybrać tą, którą uważaliśmy za najlepszą, najciekawszą, najpiękniej prezentowaną. Komisja zgodna była co do pierwszego miejsca. Pierożki wykonane przez KGW Dary Lasu z gminy Zagnańsk były przepyszne, to było coś, czego jeszcze w życiu nie jadłem – przyznał.
Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda specjalną broszurę zawierającą wszystkie przepisy, które pojawiły się podczas imprezy.
Kulinarnemu konkursowi towarzyszył również Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.