Choć najmłodsi, okazali się najlepsi w kulinarnych zmaganiach na ogólnopolskich zawodach. Wiktoria Banaś i Dawid Stąpór, dwudziestolatkowie, kucharze z restauracji Żółty Słoń w Kielcach wygrali kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w kraju.
Wiktoria i Dawid okazali się najlepsi w zawodach „Mięsne specjały Polskiej Kuchni”, przygotowując w ciągu 1,5 godziny 6 porcji dania głównego oraz 6 porcji „amuse bouche”, czyli czekadełka.
– Tematem głównym był udziec cielęcy i krewetka. Czekadełko powstało zgodnie z założeniami konkursu w myśl zasady „zero waste”, czyli ze składników, jakie pozostały po przygotowaniu dania głównego – tłumaczy Dawid. Wiktoria dodaje, że przygotowali też babkę ziemniaczaną z szarpaną cielęciną w sosie serowym.
Jako danie główne młodzi kucharze z naszego regionu zaserwowali roladkę cielęcą z farszem krewetkowym i chorizo, prażone kopytko i tartaletki z bobem i kurkami. Zwycięzcy podkreślali, że najtrudniejsze były przygotowania do konkursu, a także presja czasu.
– Pracowaliśmy normalnie w restauracji, a po jej zamknięciu, czyli po 22 zostawaliśmy jeszcze kilka godzin, by ćwiczyć – opowiada Dawid. Wiktoria dodaje, że najtrudniejsze nie były przygotowania, tylko presja czasu już na samym konkursie.
Wiktoria i Dawid to absolwenci Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Wiktoria pochodzi z Gnojna w powiecie buskim, a Dawid z Brzezinek w gminie Masłów. Do konkursu przygotowywali się pod opieką Tomasza Soczumskiego, szefa kuchni restauracji Żółty Słoń, który jest jednym z najlepszych w kraju. W listopadzie minionego roku zdobył 3 miejsce w finale prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or.
Finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się 26 września. Zadaniem kucharzy tym razem będzie przygotowanie 9 porcji dwóch dań głównych, m.in. z kaczką i gęsią wątróbką w czasie 3,5 godziny.