Przez cały długi weekend sierpniowy sandomierskie winnice będą otwarte dla wszystkich gości i każdy będzie mógł skorzystać z degustacji, oprowadzania po winnicy, wizyty w piwniczkach winiarzy oraz winiarniach.
Sandomierskie winiarstwo odradza się od kilkunastu lat. Ludzi zainteresowanych enoturystyką nie brakuje, przyjeżdżają osoby z różnych stron kraju, a najwięcej z Pomorza – powiedział Mateusz Paciura, prezes Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
– Podczas Dni Otwartych ludzi najbardziej interesuje to, jak się uprawia winorośl i jak przebiega proces produkcji wina, skąd się bierze jego jakość. Takie spotkania są także okazją do edukacji, żeby doceniać smak, bo wino nie jest do tego, aby się upić, ono może być do posiłku w niewielkiej ilości , może też towarzyszyć spędzaniu czasu w gronie znajomych – stwierdził Mateusz Paciura.
Dodał, że sandomierskie wina doceniane są przez gości za wyraziste aromaty i smak, w którym czuć specyfikę ziemi sandomierskiej i owoców, które się tutaj uprawia, czyli morele, wiśnie, czarna porzeczka, czarny bez i śliwki.
Obecnie na terenie powiatu sandomierskiego jest 9 winnic mających pozwolenie na produkcję i sprzedaż własnych produktów.
Początki winiarstwa w Sandomierzu sięgają XIII wieku. Uprawę winogron wprowadzili ojcowie dominikanie. Przy klasztorze na wzgórzu św. Jakuba kilka lat temu reaktywowano dominikańską winnicę, która także bierze udział w Dniach Otwartych.