Prawie 30 tys. pierogów ulepiono na tegoroczne Święto Pieroga w Bobrzy. To rekordowa liczba. Pierogi, które zwyciężyły w kulinarnym konkursie też zaskoczyły swoim smakiem.
Damian Sławski, wójt gminy Miedziana Góra przyznaje, że 11. Edycja Święta Pieroga Świętokrzyskiego, która odbyła się w niedzielę, 25 sierpnia, w liczbach okazała się imponująca.
– Smakołyki przygotowało aż 15 kół gospodyń wiejskich, czyli najwięcej z dotychczasowych odsłon wydarzenia. Ponadto padł rekord liczby przygotowanych pierogów. W tym roku panie zrobiły ich aż 29 600. Te liczby cieszą z dwóch względów. Pokazują, jak duże jest zaangażowanie kół gospodyń wiejskich, a także, jak duże jest zainteresowanie naszych gości, którzy chętnie tych smakowitości próbują – mówi.
W minionych latach liczba przygotowanych pierogów wynosiła około 28 tys.
Najlepsze okazały się pierogi pań z KGW Cisowianki z gminy Miedziana Góra. Panie obroniły zeszłoroczny tytuł. Udało im się to za sprawą pierogów z zaskakującym farszem z tatarem, kaszą i gęsiną.