Festiwal kulinarny „Polska od kuchni” odbywa się na sandomierskich błoniach. Wydarzenie zgromadziło liczne stoiska kół gospodyń wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego oraz wiele zespołów muzycznych. Na przybyłych czekają także konkursy z nagrodami oraz degustacje.
Jolanta Krupa z Koła Gospodyń Wiejskich Jasieniec w gminie Słupia wraz z koleżankami występowała na scenie w strojach regionalnych. Powiedziała, że emocji podczas takich wydarzeń nie brakuje i są one potrzebne, ponieważ scalają ludzi i podtrzymują dawną kulturę. Dodała, że rozwijające się koła gospodyń wiejskich mają potencjał, co warto pokazywać.
Wśród kulinariów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich panuje różnorodność. Panie z Czyżowa Plebańskiego w gminie Zawichost postawiły na tradycyjne dania. Przygotowały bigos, krokiety oraz domowe ciasta. Bigos swoim zapachem przyciąga smakoszy.
Pan Krzysztof powiedział, że bardzo lubi wydarzenia kulinarne, gdzie jest duży wybór dań, ponieważ zawsze można czegoś dobrego spróbować albo poznać zupełnie nowe smaki. Organizatorzy przygotowali do degustacji m.in zupę krem ze świeżych pomidorów. Ponadto prowadzone są pogadanki na temat zdrowego żywienia.
Festiwal i koncerty potrwają do godziny 20.00. Wtedy na scenie pojawi się gwiazda wieczoru, czyli zespół Future Folk. Organizatorami wydarzeń są: Telewizja Polska, Urząd Miasta w Sandomierzu i Starostwo Powiatowe w Sandomierzu.