Kulinarny sukces ucznia z Kielc. Oliwier Rączka, uczeń Zespołu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach zajął II miejsce w ogólnopolskim konkursie dla piekarzy Master Baker 2024, w kategorii „Uczniowie”.
Jego opiekun Mariusz Bezak, nauczyciel przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej jest dumny ze swojego ucznia. Informuje, że zadaniem Oliwiera było przygotowanie chleba żytniego klasycznego, chleba mieszanego i bułek.
– Oliwier przede wszystkim wykorzystał mąkę ze świeżo mielonego ziarna. Bazowaliśmy na pradawnych zbożach, jak np. orkisz. Ocenie podlegał proces technologiczno-produkcyjny i walory smakowe. To dla nas szczególne wyróżnienie, tym bardziej, że w swojej szkolnej ofercie nie mamy typowo piekarniczego kierunku. Tymczasem rywalizowaliśmy ze szkołami, które kształcą piekarzy, więc mieliśmy nie lada konkurencję i wyzwanie. Udało nam się. Sam konkurs jest bardzo prestiżowy, musieliśmy się bardzo dobrze przygotować – podkreśla.
Oliwier Rączka wspomina, że przygotowania trwały kilka tygodni.
– Piekliśmy chleb, pracowaliśmy nad recepturą. Do finału zrobiłem bułki, chleb żytni i chleb mieszany. Zrobiliśmy zdjęcia i wysłaliśmy zgłoszenie. W finale trzeba było wykonać wszystko na żywo. Mieliśmy bardzo wymagające jury. Na początku jest to dość stresujące, ale z czasem atmosfera się uspokaja i jakoś poszło. W tamtym roku wystartowałem w tym samym konkursie. Wtedy udało mi się zająć trzecie miejsce – opowiada uczeń.
Oliwier dodaje, że bardzo lubi piec chleb.
– Jestem pasjonatem pieczenia chleba. Zaraził mnie tym mój mentor, pan Mariusz. Już od pierwszej klasy wiedziałem, że chcę to robić. Bardzo podobają mi się przepisy z żytem, które jest bardzo zdrowe, ekologiczne i pyszne – podkreśla laureat konkursu Master Baker.
Mariusz Bezak przyznaje, że jego pasja do pieczenia chleba zrodziła się pod wpływem własnych potrzeb.
– Wypiekałem chleb w domu. Metodą prób i błędów doskonaliłem swoje przepisy i umiejętności. Przez przypadek znalazłem ofertę tego konkursu i postanowiliśmy spróbować swoich sił. Udaje się, czyli te wypieki muszą smakować – uśmiecha się nauczyciel.
Ogólnopolski konkurs Master Baker odbywa się w czterech kategoriach: zawodowcy, uczniowie, amatorzy i Koła Gospodyń Wiejskich. Finałowa rywalizacja odbyła się w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.