Skłonność u ludzi do węglowodanów jest dużo starsza niż rolnictwo. Z badań genetycznych wynika, że pojawiła się prawdopodobnie, zanim jeszcze nasi przodkowie rozdzielili się ewolucyjnie z neandertalczykami – piszą naukowcy na łamach tygodnika „Science”.
Najnowsze badania (https://doi.org/10.1126/science.adn0609), prowadzone przez naukowców z University at Buffalo i Jackson Laboratory (USA), dowodzą, że już 800 tys. lat temu gen amylazy ślinowej (AMY1) mógł ulec duplikacji.
„Założenie jest takie, że im więcej genów amylazy, tym więcej można jej wytwarzać i przez to rozkładać efektywnie więcej skrobi” – wyjaśnia współautor badań, Omer Gokcumen z University at Buffalo. Amylaza jest nie tylko enzymem, który rozkłada skrobię na glukozę, ale również poprawia smak pieczywa.
Okazuje się, że zwielokrotnione geny amylazy występowały już u neandertalczyków i denisowian.
Jak podkreśla Kwondo Kim z Jackson Laboratory, badania sugerują, że gen amylazy mógł zduplikować się ponad 800 tys. lat temu, zanim ludzie i neandertalczycy rozdzielili się od siebie.