czwartek, 9 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Sól o smaku jajka i inne pyszności w kieleckim gastronomiku

Izabela Mortas-Rubak
2024-11-27 16:01
2 min. czytania
A A
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Tatar z krewetek, mus z jabłek i kalafiora, ale też dania przyprawione solą o smaku… jajka – szefowie kuchni wrócili do macierzy. W środę (27 listopada) w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie absolwentów – obecnie szefów kuchni znanych restauracji w regionie, ale też nauczycieli i uczniów kieleckiego gastronomika.

Michał Markowicz, inicjator wydarzenia i nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego mówi, że ma ono na celu wymiar praktyczny, ale też integracyjny.

Czytaj również

Kieleckie seminarium rozpoczyna nowy rok akademicki

Rozpoczną rok akademicki po raz 298.

2025-10-09
Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

2025-10-08

– Wpadliśmy na taki pomysł, żeby zrobić „Dzień Absolwenta – powrót do szkoły”. Wszyscy szefowie kuchni  którzy kiedyś kończyli tę szkołę, dziś do niej wrócili, by pokazać  co się u nich zmieniło i by się w pewien sposób szkole odwdzięczyć  dzieląc się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w pracy – mówi.

We wspólnym gotowaniu wzięło udział kilkunastu szefów kuchni z kieleckich restauracji. Kamil Piwowarczyk z restauracji Winnica mówi, że szkołę kończył w 2003 roku i to bardzo przyjemne uczucie po takim czasie do niej wrócić. Przyznaje, że zawód kucharza jest wymagający.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

– To ciężki i niewdzięczny zawód, ale go lubię. Chyba największą jego wadą jest praca w dni, kiedy inni mają wolne. Święta spędzamy w pracy – przyznaje.

Mirosław Ciołak z Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim mówi, że w kieleckim gastronomiku uczył się ponad 30 lat temu.

– Jednak sentyment jest. To niesamowite uczucie wrócić po takim czasie i znów tu gotować. Możemy spotkać naszych kolegów z branży – razem pracowaliśmy w różnych miejscach, spotykaliśmy się na szkolnym korytarzu. Każdy ma swój bagaż doświadczeń, którym dziś się dzielimy przede wszystkim z nauczycielami. To oni kształcą ludzi, którzy potem przychodzą do nas do pracy. Musimy zatem ze sobą współpracować i sobie wzajemnie pomagać – mówi.

Katarzyna Spałek, nauczyciel zawodu nie kryje radości ze spotkania ze swoimi dawnymi uczniami.

– Ja w tej szkole pracuje ponad 30 lat i to wydarzenie jest ukoronowaniem mojej działalności. Wszyscy zaproszeni  goście to jeśli nie moi wychowankowie, to moi uczniowie. Miód na serce – przyznaje.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

Z kucharzami gotował m. in. Leon Tyrała z klasy III. Podkreślał, że to inspirujące spotkanie, które poszerza horyzonty i pozwala uczniom gotować tak, jak robi się to dziś w restauracjach.

Wspólne gotowanie zwieńczone było kulinarną ucztą. A smakołyków na stole nie brakowało – powstały m. in. steki, tatar z krewetek, halibut z pieczonymi batatami, polędwiczka w sosie z suszonych pomidorów czy niekonwencjonalne musy, na przykład z jabłka i kalafiora.

Partnerem wydarzenia jest Bocuse d’or Poland.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. Izabela Mortas-Rubak – Radio Kielce
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE

 

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. Izabela Mortas-Rubak – Radio Kielce
Tagi: gotowanieKIELCEZespół Szkół Przemysłu Spożywczego

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Kieleckie seminarium rozpoczyna nowy rok akademicki

Rozpoczną rok akademicki po raz 298.

2025-10-09
Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

2025-10-08
Poważny wypadek. Na miejscu LPR

Poważny wypadek. Na miejscu LPR

2025-10-08
Fotografie starego teatru w nowych przestrzeniach

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

2025-10-08
18.04.2025. Kielce. Deptak na os. Świętokrzyskim Broadway / /Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Mieszkańcy będą mogli wypowiedzieć się ws. rewitalizacji Broadwayu

2025-10-08
Powraca deszcz i mgły
POGODA

Powraca deszcz i mgły

2025-10-08
Kielecki Budżet Obywatelski z rekordem frekwencji

Kielecki Budżet Obywatelski z rekordem frekwencji

2025-10-08
Politechnika zainaugurowała rok akademicki
ZDJĘCIA

Politechnika zainaugurowała rok akademicki

2025-10-08
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Benefis Anny Tchórzewskiej

Rozpoczną rok akademicki po raz 298.

Od 80 lat biblioteka służy pomocą nie tylko nauczycielom

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

Gmina Skalbmierz dostała działkę na Warmii

Poważny wypadek. Na miejscu LPR

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

Świętokrzyski Park Narodowy z kolejnym rekordem

Mieszkańcy będą mogli wypowiedzieć się ws. rewitalizacji Broadwayu

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.