wtorek, 5 sierpnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Sól o smaku jajka i inne pyszności w kieleckim gastronomiku

Izabela Mortas-Rubak
2024-11-27 16:01
2 min. czytania
A A
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Tatar z krewetek, mus z jabłek i kalafiora, ale też dania przyprawione solą o smaku… jajka – szefowie kuchni wrócili do macierzy. W środę (27 listopada) w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie absolwentów – obecnie szefów kuchni znanych restauracji w regionie, ale też nauczycieli i uczniów kieleckiego gastronomika.

Michał Markowicz, inicjator wydarzenia i nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego mówi, że ma ono na celu wymiar praktyczny, ale też integracyjny.

Czytaj również

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

2025-08-05
Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

2025-08-05

– Wpadliśmy na taki pomysł, żeby zrobić „Dzień Absolwenta – powrót do szkoły”. Wszyscy szefowie kuchni  którzy kiedyś kończyli tę szkołę, dziś do niej wrócili, by pokazać  co się u nich zmieniło i by się w pewien sposób szkole odwdzięczyć  dzieląc się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi w pracy – mówi.

We wspólnym gotowaniu wzięło udział kilkunastu szefów kuchni z kieleckich restauracji. Kamil Piwowarczyk z restauracji Winnica mówi, że szkołę kończył w 2003 roku i to bardzo przyjemne uczucie po takim czasie do niej wrócić. Przyznaje, że zawód kucharza jest wymagający.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

– To ciężki i niewdzięczny zawód, ale go lubię. Chyba największą jego wadą jest praca w dni, kiedy inni mają wolne. Święta spędzamy w pracy – przyznaje.

Mirosław Ciołak z Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim mówi, że w kieleckim gastronomiku uczył się ponad 30 lat temu.

– Jednak sentyment jest. To niesamowite uczucie wrócić po takim czasie i znów tu gotować. Możemy spotkać naszych kolegów z branży – razem pracowaliśmy w różnych miejscach, spotykaliśmy się na szkolnym korytarzu. Każdy ma swój bagaż doświadczeń, którym dziś się dzielimy przede wszystkim z nauczycielami. To oni kształcą ludzi, którzy potem przychodzą do nas do pracy. Musimy zatem ze sobą współpracować i sobie wzajemnie pomagać – mówi.

Katarzyna Spałek, nauczyciel zawodu nie kryje radości ze spotkania ze swoimi dawnymi uczniami.

– Ja w tej szkole pracuje ponad 30 lat i to wydarzenie jest ukoronowaniem mojej działalności. Wszyscy zaproszeni  goście to jeśli nie moi wychowankowie, to moi uczniowie. Miód na serce – przyznaje.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

Z kucharzami gotował m. in. Leon Tyrała z klasy III. Podkreślał, że to inspirujące spotkanie, które poszerza horyzonty i pozwala uczniom gotować tak, jak robi się to dziś w restauracjach.

Wspólne gotowanie zwieńczone było kulinarną ucztą. A smakołyków na stole nie brakowało – powstały m. in. steki, tatar z krewetek, halibut z pieczonymi batatami, polędwiczka w sosie z suszonych pomidorów czy niekonwencjonalne musy, na przykład z jabłka i kalafiora.

Partnerem wydarzenia jest Bocuse d’or Poland.

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. Izabela Mortas-Rubak – Radio Kielce
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE

 

W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatne
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami - szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. archiwum prywatneW Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyło się wspólne gotowanie uczniów z absolwentami – szefami kuchni z naszego regionu. / Fot. Izabela Mortas-Rubak – Radio Kielce
Tagi: KIELCEZespół Szkół Przemysłu Spożywczegogotowanie

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku
POSŁUCHAJ

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

2025-08-05
Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

2025-08-05
04.08.2025. Kielce. Konferencja dot. Świętokrzyskich Dni Muzyki Dawnej / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Ziemia świętokrzyska rozbrzmi muzyką z dawnych czasów

2025-08-04
znak zakaz parkowania, parkowanie / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Zmiana organizacji ruchu na jednej z kieleckich ulic

2025-08-04
4.08.2025. Kielce. Remont ulicy Kołłątaja / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Remont rozpoczęty. Ulicą tylko w jedną stronę

2025-08-04
PKP CARGO. Pociąg towarowy / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Ministerstwo: restrukturyzacja w PKP Cargo konieczna. Maszyniści: będą zwolnienia

2025-08-04
Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

2025-08-04
Więcej organizacji pozarządowych może liczyć na rządowe wsparcie
ZDJĘCIA

Więcej organizacji pozarządowych może liczyć na rządowe wsparcie

2025-08-04
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Dionizy Krawczyński: o niepodległość trzeba dbać zawsze, na każdym kroku

Piotr Pawlak wraca na „Chopinowskie inspiracje”

Ziemia świętokrzyska rozbrzmi muzyką z dawnych czasów

Sandomierscy policjanci eskortowali do szpitala matkę z nieprzytomną 4-latką

Zmiana organizacji ruchu na jednej z kieleckich ulic

Remont rozpoczęty. Ulicą tylko w jedną stronę

Ministerstwo: restrukturyzacja w PKP Cargo konieczna. Maszyniści: będą zwolnienia

Lewicowe stowarzyszenie chce przejąć dawny pomnik na Kadzielni

W Sandomierzu pełna mobilizacja urzędników

Śmiertelne potrącenie przez pociąg na niestrzeżonym przejściu

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.