„Bakalie cudowny składnik potraw świątecznych” – pod takim hasłem w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu odbył się w środę (4 grudnia) międzyszkolny konkurs kulinarny.
– Uczniowie zaskoczyli komisje konkursową ciekawymi pomysłami na wykorzystywanie bakalii do dań głównych, bo przeważnie kojarzy się je z ciastami i innymi deserami – powiedział nauczyciel Krzysztof Jonaszek.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali m.in rybę i kaczkę z bakaliami, czyli z orzechami, pistacjami, migdałami, wędzonymi i suszonymi owocami, w różnych zestawieniach, jeżeli chodzi o poszczególne składniki.
Były też udka faszerowane żurawiną, morelami i orzechami, a także marchewka i pietruszka w panierce z orzechów laskowych. Tę przekąskę przygotowała Katarzyna Obrębska ze szkoły gastronomicznej w Sandomierzu. Powiedziała, że panierka z orzechów laskowych może mieć szerokie zastosowanie, nadaje się do mięs, warzyw oraz do owoców, które można usmażyć w polewie cukrowej.
Przewodniczący komisji konkursowej Marcin Maciąg, szef kuchni w restauracji „Pod Ciżemką” w Sandomierzu powiedział, że uczniowie wykazali się kreatywnością, dania były dobrze przemyślane i co również istotne – podane w sposób estetyczny i pomysłowy, co ma duże znaczenie.
Zwycięską potrawą zostało udko faszerowane bakaliami, podane z puree z kapusty kiszonej z sosem pomarańczowym, wykonane przez uczennice z Zespołu Szkół nr 1 w Tarnobrzegu. Konkurs odbył się po raz szósty pod patronatem starosty sandomierskiego.