Kupując karpia na święta warto zwrócić uwagę na kilka elementów, aby mieć pewność, że ryba będzie smaczna. Przede wszystkim należy wybrać gospodarstwo, w którym karp jest karmiony zbożem, a nie paszą, bo jego smak jest wtedy znacznie lepszy.
Maria Dziuba, która wraz z mężem Henrykiem prowadzi gospodarstwo rybackie w Osieku-Zawidzy powiedziała, że karp karmiony sztucznymi paszami jest bardziej biały w porównaniu do tego, który jest karmiony naturalnie.
– Ten będzie mieć żółty brzuszek. Poza tym dobrego karpia można rozpoznać po wyglądzie – musi być podłużny, a nie taki jak kulka – stwierdziła. Istotna jest także waga ryby. Karp nie będzie tłusty, tylko taki w sam raz, gdy będzie ważyć od 1,20 do 1,70 kg.
Maria Dziuba dodała, że na święta oprócz karpi kupowane są także inne ryby jak np. jesiotr, amur, pstrąg i sum. Dużą popularnością cieszy się wędzony karp. W gospodarstwie rybackim w Osieku-Zawidzy cena ryb jest taka sama jak w ubiegłym roku. Kilogram karpia kosztuje 25 złotych, pstrągi są po 30 zł, jesiotry i sumy po 45 zł, karaś kosztuje 12 zł za kg., a tołpyga 18 zł.
W tym sezonie problemem w gospodarstwie było ptactwo, przede wszystkim kormorany oraz wydry, które przechwyciły ze stawów dużą część ryb.